TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii 978-973-46-3343-2
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii

Gabriel Andreescu
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Plural
O categorie pană la urmă marginală în sistemul de control al statului totalitar,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3343-2
EAN-16: 978973463343
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Altele produse autor:

Mai multe despre carte
Descoperă cartea Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii de Gabriel Andreescu apărută la editura Polirom

O categorie pană la urmă marginală în sistemul de control al statului totalitar, informatorii Securității au ajuns poarte în ochii multora principala vină pentru abuzurile comise în cei 45 de ani de comunism românesc. Mai mult, autorii unor acțiuni condamnabile par trezească un interes minor, în timp ce acuzațiile se îndreaptă, paradoxal, spre unele dintre victimele aparatului represiv. În urmă studiului a sute de dosare din Arhivele Securității, Gabriel Andreescu încearcă arate cât adevăr și cată manipulare sunt în acuzațiile aduse unor bine-cunoscuți oameni de cultură români, ale căror cazuri au constituit de multe ori subiect de polemică aprinsă. Volumul sau oferă cititorului asaltat de informații contradictorii, care discreditează procesul deconspirarii, o cheie de interpretare a unor personaje și situații controversate.

Cuprins extins:
Adrian Marino. Campania de distrugere a unui model
Constantin Noica in arhive. Atasamentul victimei fata de tortionari
Nicolae Balota fata in fata cu Alexandru Paleologu. Puterea subiectivitatii
Esecul institutional al deconspirarii. Explicare si semnificare
Mihnea Berindei. Scenariul denigrarii
Executia lui Mihai Botez. Disidentul transformat in agent al Securitatii
Nicolae Breban. Adevarul din arhiva
Lumea informatorilor
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
politică, politologie, arhivele securităţii, acuzaţii, deconspirare, controverse, Noica, Marino, Balotă, Paleologu, Brebab, informatori
Gabriel Andreescu - Autor
Gabriel Andreescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. A militat pentru respectarea drepturilor omului inca din perioada comunista, fiind unul dintre disidentii care s-au opus deschis lui Ceausescu si regimului sau autoritar. Din 1990 a initiat infiintarea unor organizatii nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Roman, Centrul de Studii Internationale, Solidaritatea pentru Libertatea...
AFLĂ MAI MULTE
Vezi toate produsele
Opinii editoriale
februarie 2013, Timpul - Flori Bălănescu
"Gabriel Andreescu a citit cu lupa dosarele aferente celor sapte „personaje”, incercind sa coroboreze detaliile si nuantele ce scapa la o lectura neavizata, precum si pseudoanalizelor facute pe file rupte de context si din intreg (intelegind prin „intreg” nu doar dosarele, ci si traseul socio-biobibliografic al celui vizat). Mecanismele strategice ale Securitatii nu sint atit de la indemina intelegerii comune, precum s-ar putea crede. Abia luind in discutie astfel de analize, cum ne ofera cartea de fata, putem purcede la (de)constructia profesionista si credibila a sistemului represiv, cu tot ce a insemnat el. O atare analiza nu este suficienta pentru perspectiva de ansamblu, dar subliniaza citeva trasaturi ale sistemului. Totodata, devoaleaza canale si filtre sensibile pentru intelegerea mecanismului imprevizibil care este omul."
8 februarie 2013, Adevărul.ro - Nicolae Manolescu
"Era si timpul sa fie examinata critic lunga si confuza dezbatere publica referitoare la dosarele Securitatii, urmare a Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, precum si constituirea CNSAS. Sarcina si-a luat-o Gabriel Andreescu, unul din disidentii cei mai cunoscuti din regimul comunist, in prezent conferentiar la SNSPA si autor a numeroase volume consacrate indeosebi problemelor legate de drepturile omului si ale minoritatilor. " Cartea lui recenta de la Polirom, Carturari, opozanti si documente, are subtitlul Manipularea Arhivei Securitatii. E vorba, asadar, de o critica intemeiata pe documente, a felului in care, vreme de aproape 15 ani, s-a purtat, in presa si nu numai, discutia referitoare la colaborarea cu Securitatea a unor personalitati, unele dintre ele, cu o contributie foarte importanta la cultura tarii [...].
25 ianuarie 2013, Observator cultural nr. 658 - Iulia Popovici
"Carturari, opozanti si documente e o extinsa – si foarte delicata, intr-un final, in abordarea unor situatii sensibile – pledoarie pentru lectura contextuala, in cunostinta de cauza, a informatiilor furnizate de dosarele Securi¬tatii, la fel cum e si o demonstratie pasionata a citorva stralucite exemple de instrumentalizare in beneficiul prezentului a acestor dosare. Nu toate, insa unele dintre aceste exemple sint, practic, note de batalie pe cimpul unui razboi cultural avind in centru un control de putere si conservarea legitimitatii mainstreamului intelectual. " [...] O carte care spune multe lucruri indraznete.
Gabriel ANDREESCU in interviu cu Razvan CHIRUTA, 2 februarie 2013, in Suplimentul de cultura, nr. 385Viata unei comunitati nu depinde de un om sau doi. Ci de ansamblul comunitatii. E nevoie de reconstructia unei culturi umaniste si profesionale. Sint de asanat comportamentele incompatibile cu decenta umana. Cel mai socant in cele intimplate nu este ca derapajele au existat. Ci reactia. Faptul ca “intelectuali” care au declarat sus si tare ca stiu ce contin documentele, fara sa le fi consultat vreodata, mai sint considerati credibili. (…) Societatea noastra pare impartita intre tabere care se disting radical; in fapt, se dovedeste mult mai omogena decit isi imagineaza combatantii.
Opinia cititorilor