TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ascensiunea şi decăderea marilor puteri. Transformări economice şi conflicte militare din 1500 până in 2000 PO-PAK-AIDMPT-17-N-001
Ascensiunea şi decăderea marilor puteri. Transformări economice şi conflicte militare din 1500 până in 2000
Vezi
galerie

Ascensiunea şi decăderea marilor puteri. Transformări economice şi conflicte militare din 1500 până in 2000

de Paul Kennedy

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

Id: #249233

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Convins că la baza tuturor evenimentelor politice sau militare stau raţiunile economice, Paul Kennedy schiţează un tablou complex al istoriei moderne şi contemporane a Occidentului şi a lumii. Cunoscutul istoric construieşte o amplă argumentaţie a celebrei teorii a „supraîntinderii imperiale”, conform căreia marile puteri cu vocaţie hegemonică ajung, în timp, să nu mai profite de „imperii”, îşi epuizează resursele în încercarea de a le conserva şi riscă astfel decăderea din clubul marilor puteri. Rezultatul este o lucrare de referinţă pentru istorici şi studenţii de la facultăţile de istorie, dar şi pentru studenţii şi profesorii de la facultăţile de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul Kennedy

Traducător: Lucia Dos, Laurenţiu Ursu, Teodora Moldovanu, Ramona Neacşa Lupu

Postfaţator: Andrei Miroiu

Data apariției: 2017

ISBN: 978-973-466-668-3

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 616

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Prezentând evoluția sistemului internațional de la 1500 până în prezent, Kennedy analizează raporturile de putere în lumea modernă și contemporanăpornind de la premisa  există o conexiune între puterea economică a unui stat și cea militară
Conform teoriei „supraîntinderii imperiale”, el argumentează  dinamica economică precede ascensiunea politico-militară a unui stat. Ulterior, cheltuielile militare cerute de statutul de mare putere solicită prea mult economia, slăbind puterea de investiție. Pe termen lung, declinul economic îl precede pe cel militar, iar statul respectiv pierde treptat statutul de mare putere, nemaiavând resursele necesare pentru a-și asigura imperiul sau sfera de influență. E ceea ce s-a întâmplat cu Imperiul Otoman, cu cel habsburgic, cu Imperiul Britanic șimai recent, cu Uniunea Sovieticăurmătoarea mare putere pe lista fiindprobabilStatele Unite."

Historia

„Părând că prezice cu autoritate ştiinţifică un anumit curs al politicii mondiale, Ascensiunea şi decăderea marilor puteri a provocat serioase dispute politice şi intelectuale peste ocean la sfârşitul anilor ’80, ale căror ecouri le simţim şi astăzi în anumite linii argumentative. Ascensiunea... va continua însă să rămână nu doar un text de referinţă şi un prilej de desfătare intelectuală, ci şi un continuu motiv de dezbatere cu privire la soarta celor mari în politica internaţională.” 

Andrei Miroiu
Paul Kennedy
Paul Kennedy
Autor

Paul Kennedy este profesor de istorie la Yale University, specializat în istoria...

vezi autor