TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sfânta Rusie 978-973-50-7543-9
Vezi
galerie

Sfânta Rusie

de Alain Besançon

Titlu apărut în colecția Istorie. Humanitas la Humanitas

Id: #202593

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

De ce vorbim despre sfânta Rusie și Rusia eternă, de ce folosim atât de des expresia „sufletul rus“ când analizăm un roman de Tolstoi, o piesă de Cehov sau un balet de Ceaikovski? De ce spunem că acest suflet este mistic? Alain Besançon urmărește destinul complicat al acestor idei de-a lungul secolelor, încercând să vorbească în cunoștință de cauză despre un popor și o cultură adesea judecate în funcție de clișee sau de pasiuni falsificatoare. Rusia nu trebuie admirată sau detestată decât pentru ceea ce este ea cu adevărat.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Alain Besançon

Traducător: Vlad Russo

Data apariției: ianuarie 2022

Titlu original: Sainte Russie

ISBN: 978-973-50-7543-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 168

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: identitate, societate

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Fascinația Occidentului pentru Rusia este una bolnavă, dacă mă întrebați pe mine. Besancon, în scurtul său eseu prezentat aici, aduce suficiente argumente menite să demonstreze că Rusia nu poate să fi......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Alain Besançon a studiat toată viaţa Rusia, iar cea mai recentă carte a lui este o bijuterie de echilibru şi sinteză. Deconstruieşte toate miturile, de la cel al Rusiei care se ia pe sine drept icoană până la mitul sovietismului distrugător. O lecţie superbă.

Le Figaro

Rusia este o prismă în care distingem o parte esenţială din identitatea noastră de europeni. Eseul lui Alain Besançon, aflat la intersecţia dintre istoria politică, istoria mentalităţilor şi istoria religiei, sondează această prismă, reuşind să depăşească limitele tradiţionale ale cercetării universitare şi deschizând spaţiul unei dezbateri inedite şi provocatoare.

L'Osservatore Romano

Occidentul a fost fascinat de Rusia. Din prima clipă când a luat contact cu ea, s-a întrebat cu cine are de-a face. A fost atras şi s-a temut de ea. A încercat s-o includă în lumea lui, a încercat s-o expulzeze; n-a reuşit nici una, nici alta. [...] Rusia a încercat să dea «străinilor» o imagine falsă despre ea însăşi. Aşa-numiţii străini s-au plâns dintotdeauna de «minciuna rusească». «Am fost păcăliţi» este însă o explicaţie prea simplă, ba chiar simplistă, a erorilor pe care le-au făcut.

Alain Besançon
Alain Besançon
Alain Besançon
Autor

Alain Besançon s-a născut în 1932 la Paris. A absolvit Institutul de Studii Poli...

vezi autor