TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Anatomia unei stafii HU-ALB-AUSUUN-14-N-001
Anatomia unei stafii
Vezi
galerie

Anatomia unei stafii

de Alain Besançon

Titlu apărut în colecția Eseu. Humanitas la Humanitas

Id: #234813

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Falimentul unei utopii întrupate
 

Descriere produs

„Stafia care, în imaginarul politic al lui Marx, bântuia Europa n-a avut parte niciodată de un corp care s-o preceadă. Ea a fost şi a rămas o stafie chiar şi după ce a fost proclamată întruparea ei.


Ce s-a întâmplat însă cu oamenii care au fost puşi să trăiască într-o economie ireală şi irealizabilă şi care au experimentat pe pielea lor încarcerarea într-o utopie? Cum poţi angaja popoare întregi, pornind de la o fantasmă politico-economică, în construirea planificată a neantului?


Nici un autor nu a descris, într-o manieră mai concisă şi mai limpede ca Alain Besançon, o realitate care, încălcând toate legile economiei, s-a declarat a fi economia însăşi, «socialismul real».


Cartea lui Alain Besançon răspunde aşadar la întrebarea «cum e cu putinţă ceva care nu e cu putinţă?». Ea e anatomia unei societăţi care nu poate genera nimic pentru indivizii care o alcătuiesc, ci doar pentru economia de război menită să apere partidul care deţine puterea. Şi care, paradoxal, trăieşte pe spezele societăţii pe care îşi propune s-o distrugă («capitalismul»). Un ţel care, odată atins, ar reprezenta şi propriul ei sfârşit.
O carte obligatorie pentru noile generaţii cărora le place să viseze în anticamera unui coşmar pe care părinţii lor l-au trăit.” (Gabriel Liiceanu)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Alain Besançon

Traducător: Mona Antohi, Sorin Antohi

Data apariției: mai 2014

Titlu original: Anatomie d’un spectre

ISBN: 978-973-50-4440-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 136

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, dictatură, totalitarism, distopie

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Besançon face o analiză doctă, inteligentă, excelent construită şi argumentată asupra sistemului economic şi politic al URSS. Nu e de mirare că apariţia eseului lui Besançon a avut parte de reacţii ne......“

citește mai mult
Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Un studiu foarte important, mai ales pentru istoricii români. Besançon explică, încercând un rezumat simplu, schematic, pe înțelesul cititorului comun (probabil occidental) cum funcționa economia URSS......“

citește mai mult
Alain Besançon
Alain Besançon
Autor

Alain Besançon s-a născut în 1932 la Paris. A absolvit Institutul de Studii Poli...

vezi autor