TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Monahul sau Făptuitorul („Praktikos”) 978-606-740-009-0
Monahul sau Făptuitorul („Praktikos”)
Vezi
galerie

Monahul sau Făptuitorul („Praktikos”)

de Evagrie Ponticul

Titlu apărut în colecția Religie/Studii teologice la Deisis

Id: #245308

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
o sută de capitole despre viața duhovnicească
 

Descriere produs

Cele 100 de „capitole” ale avvei Evagrie Ponticul († 399) care au circulat sub titlurile Monahul sau Făptuitorul (Praktikos) sunt un faimos manual de viață duhovnicească, unic în felul său în toată tradiția patristică. Ele reușesc performanța de a concentra în formule memorabile și de a sistematiza riguros, dar viu, aspectele practice ale experienței primelor generații ale părinților deșertului egiptean de care dă mărturie și Patericul. Fiecare din ele e o nestemată cu multiple fațete. Alături de prologul despre semnificațiile veșmântului monahal, cele o sută de „teze practice” evagriene alcătuiesc un ansamblu unitar, subtil articulat.


În centrul lor se află prima analiză a psihologiei ascetice a sufletului bolnav de opt patimi fundamentale, urmată de remediile vindecării lor printr-o subtilă terapie ascetică. Toate sunt explicate cu o bogăție de pasaje similare din scrierile evagriene de părintele schimarhimandrit Gabriel Bunge, care și-a dedicat toată viața cunoașterii și interpretării gândirii ascetico-mistice a marelui scriitor duhovnicesc al Egiptului monahal din veacul IV.


În ultimă instanță în capitolele practice evagriene e înțelepciunea de viață a primilor creștini, pe care monahii își doreau să o prelungească, să o adâncească și intensifice. Întrucât monahul nu voia să fie decât creștinul care, sub semnul Crucii și în puterea Duhului, asumă etic-ascetic riguros viața în Hristos Cel răstignit și înviat, primită la Botez, programul său de conduită practică a fost și este în toate timpurile un reper duhovnicesc indispensabil pentru orice creștin doritor de desăvârșirea vieții în Hristos.


Lectura capitolele practice evagriene propusă în volumul de față de părintele Gabriel Bunge e un ghid sigur și extrem de util pentru toți cei care, pasionați de teme duhovnicești, vor să descopere și să desăvârșească monahul din sufletul lor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Evagrie Ponticul

Traducător: Ioan I. Ică Jr.

Prefaţator: Gabriel Bunge

Data apariției: iunie 2016

ISBN: 978-606-740-009-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 384

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Deisis

Teme: creștinism

Ioan I. Ică Jr.
Ioan I. Ică Jr.
Traducător

Diacon Ioan I. Ică Jr. N. 15 aug. 1960, în Sibiu, fiul lui lcă loan sen. Studi...

vezi autor