TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrieri. Explicări la dumnezeiasca Liturghie (Vol. II) DE-SNC-SIELDL-14-N-001
Scrieri. Explicări la dumnezeiasca Liturghie (Vol. II)
Vezi
galerie

Scrieri. Explicări la dumnezeiasca Liturghie (Vol. II)

de Sfântul Nicolae Cabasila

Titlu apărut în colecția Filocalica la Deisis

Id: #239789

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Text fascinant prin sobrietatea și prospețimea sa reflexivă, de o remarcabilă rigoare și profunzime, „Explicarea” liturgică a lui Nicolae Cabasila, în toate schițele și variantele ei, nu este un simplu comentariu liturgic, ci un veritabil tratat euharistic și mistagogic. Ne oferă o reflecție critică asupra tradiției mistagogice bizantine, o veritabilă decantare și simplificare a ei plecând de la recentrarea euharistic-sacramentală a celebrării Liturghiei. Ne oferă meditația teologică a unui rafinat laic cultivat, în același timp umanist și mistic, scolastic și isihast, un spirit deja premodern, dar integral fidel Tradiției apostolice și patristice a Bisericii asimilate și exprimate într-un mod personal și elegant inconfundabil, mereu actual. Între toate comentariile liturgice scrise de-a lungul mileniului istoriei bizantine cel mai clar, concret și profund, unicul având și o teologie euharistică și liturgică efectivă, nu este opera unui patriarh sau episcop, ci e, incontestabil, micul tratat al unui umanist laic.

 

Apărută cu prilejul anului euharistic din Patriarhia Română și dedicată memoriei luminoase a tânărului ei traducător interbelic, pr. prof. Ene Braniște, cu prilejul recentei aniversări a centenarului nașterii, traducerea de față este cea de-a doua etapă a proiectului unei integrale a scrierilor sfântului Nicolae Cabasila demarat în 2010 cu publicarea discursurilor sale teologice.
Noutatea absolută a ediției de față o reprezintă restituirea, pe lângă cele două schițe preliminare și versiunea definitivă în 53 de capitole, plecând de la un manuscris bizantin, a primei variante a „Explicării” în 46 de capitole. Amplul studiu introductiv, reprezentând o trecere în revistă a întregii istorii a receptării exegezei liturgice a sfântului Nicolae Cabasila în cultura și teologia europeană și în tradiția bizantină, oferă, pe lângă nenumărate surprize în linie liturgică și dogmatică, reperele indispensabile pentru înțelegerea fascinantei geneze intelectuale a unei opere clasice a teologiei bizantine.


Sub semnul rigorii filologice și cu exigențele științifice și intelectuale stabilite de complexa istorie și tradiție a receptării, transpunerea de față vrea să ofere cititorului român interesat de la începutul secolului XXI un nou acces la transparența ideilor teologice esențiale ale acestui tratat scris de un elegant, senin și discret umanist laic bizantin din veacul al XIV-lea, acum în cerul cu stelele fixe ale sfinților Bisericii lui Hristos.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sfântul Nicolae Cabasila

Traducător: Ioan I. Ică Jr.

Data apariției: 2014

ISBN: 978-973-7859-95-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 502

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Deisis

Teme: creștinism, ortodoxism

Ioan I. Ică Jr.
Ioan I. Ică Jr.
Traducător

Diacon Ioan I. Ică Jr. N. 15 aug. 1960, în Sibiu, fiul lui lcă loan sen. Studi...

vezi autor