TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Arta măcelăritului PU-LIF-AMCSLJ-21-N-001
Vezi
galerie

Arta măcelăritului

de Lindsey Fitzharris

Titlu apărut în colecția Co-lecția de știință la Publica

Id: #372746

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Cum s-a luptat Joseph Lister să transforme sinistra lume a medicinei victoriene
 

Descriere produs

Câștigătoare a Premiului PEN/E.O. Wilson for Literary Science Writing, 2018
Pe lista scurtă a: Wellcome Book Prize 2018 și Wolfson Prize 2018
Top 10 Cărți de știință, 2017, Publishers Weekly
Spiegel Bestseller


În Arta măcelăritului, Lindsey Fitzharris dezvăluie lumea șocantă a chirurgiei secolului al XIX-lea și arată cum a fost transformată aceasta de progresele introduse de teoria germenilor și de antisepsie între anii 1860 și 1875. Autoarea descrie amănunțit primele teatre de operații - deloc potrivite pentru cei mai slabi de înger - și chirurgii care, activând înainte de generalizarea anesteziei, erau apreciați pentru viteza și forța lor brută.



Acești pionieri știau că urmările unei operații erau deseori mai grave decât beteșugurile pacienților și erau nedumeriți de infecțiile persistente care mențineau cu încăpățânare rata mortalității la un nivel ridicat. Într-o perioadă în care operațiile erau cum nu se poate mai periculoase, în arenă a intrat un personaj neverosimil: un tânăr chirurg, quaker și melancolic, pe nume Joseph Lister, care avea să elucideze misterul și să schimbe cursul istoriei.



Fitzharris face o reconstituire dramatică a traiectoriei carierei lui Lister până în momentul în care acesta a lansat îndrăzneața afirmație potrivit căreia germenii sunt sursa tuturor infecțiilor și ei pot fi contracarați printr-un agent antiseptic aplicat pe răni. Ea ne face cunoștință cu contemporanii lui Lister – unii străluciți, alții de-a dreptul criminali – și ne poartă prin facultățile și spitalele sordide în care și-au învățat arta, prin morgile în care au studiat și prin cimitirele din care au furat cadavre. Sinistră și edificatoare, Arta măcelăritului celebrează triumful unui chirurg vizionar, ale cărui eforturi de unire a medicinei cu știința ne-au adus în lumea modernă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lindsey Fitzharris

Traducător: Constantin Vlad

Data apariției: aprilie 2021

Titlu original: THE BUTCHERING ART: Joseph Lister’s Quest To Transform The Grisly World of Victorian Medicine

ISBN: 978-606-722-434-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 328

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Publica

Teme: curiozitate, societate

 

Opinii editoriale

„În această carte, Lindsey Fitzharris se transformă pentru noi în Dante și ne plimbă prin iadul macabru al chirurgiei secolului al XIX-lea pentru a depăna povestea lui Joseph Lister, omul care a dezlegat cel mai chinuitor și mai mortal mister al medicinei. Cu entuziasm, dr. Fitzharris ne duce în teatrele de operații din vremuri de demult și ne arată cum descoperă Lister gradual adevărata natură a ucigașului care transforma atât de multe operații chirurgicale în execuții lente. Atenție: nu omite niciun amănunt!”

Erik Larson, autorul bestsellerului „Diavolul din orașul alb”

„Cu ochi pentru detaliul istoric și urechi pentru proza vivace, Lindsey Fitzharris spune povestea spectaculoasă a unuia dintre cele mai importante momente din istoria medicinei: apariția chirurgiei sterile. Arta măcelăritului este o carte impresionantă – delicios de înspăimântătoare și cum nu se poate mai captivantă. O veți citi cu sufletul la gură și vă veți cutremura uneori, dar nu veți vrea să o lăsați din mână.”

Ed Yong, autorul bestsellerului „Cuprind mulțimi”

„O relatare strălucită și captivantă a ororilor aproape inimaginabile reprezentate de chirurgie și de infecțiile postoperatorii înainte ca Joseph Lister să transforme totul cu invenția sa, antisepsia. Este povestea unuia dintre titanii adevărați ai medicinei, a triumfului metodei științifice omenești și a victoriei stăruinței constante asupra ignoranței dogmatice.”

Henry Marsh, autorul bestsellerului „Să nu faci rău”
Lindsey Fitzharris
Lindsey Fitzharris
Autor

Lindsey Fitzharris este creatoarea popularelor bloguri The Chirurgeon's Apprenti...

vezi autor