TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Memorandum pentru pace. Protecția păcii prin dreptul intern
Memorandum pentru pace. Protecția păcii prin dreptul intern
Vezi
galerie

Memorandum pentru pace. Protecția păcii prin dreptul intern

de Vespasian V. Pella

Id: #375794

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Problema dezarmării, din nefericire mereu actuală, a constituit tema multor dezbateri internaționale având ca scop reducerea și eliminarea efectivelor militare. În perioada interbelică, Societatea Națiunilor (ca primă organizație internațională cu vocație globală) include în Statut măsuri privind dezarmarea generală, sens în care creează o Comisie însărcinată să răspundă marilor întrebări legate de cheltuielile pentru înarmare și de garanțiile securității. În 1930, pe fondul crizei economice globale, Comisia pregătitoare adoptă un proiect de Convenție pentru reducerea și limitarea armamentelor și decide organizarea Conferinței mondiale a dezarmării (care, în perioada februarie 1932 – octombrie 1933, va reuni reprezentanții a 61 de state). În esență, proiectul era axat pe menținerea prevederilor tratatelor de pace, pe limitarea materialelor de război, pe respingerea cererii Germaniei de înarmare pe baze egale cu celelalte state.

În acest complicat moment istoric în care se punea problema raportului dintre dezarmare și securitate, în care România se vedea amenințată de dorințele statelor vecine de revizuire a statutului teritorial dobândit prin tratatele de pace, în care partidul național-socialist german înregistra o amenințătoare ascensiune, delegația română condusă de la 1 martie 1932 de Nicolae Titulescu (inițial de Dimitrie Ghica) avea, fără îndoială, o grea misiune. Se cerea dezvoltată ideea (inter)relației dintre dezarmarea materială și dezarmarea morală, astfel că s-a propus crearea unui Comitet care să elaboreze un document în acest sens, sub coordonarea profesorului român Vespasian V. Pella.

Pornind de la aceste premise, la data de 23 iunie 1932 „Memorandumul Pella” este prezentat Comitetului Conferinței pentru dezarmare sub titlul „Protecția păcii prin dreptul intern. Adaptarea constituțiilor și legislațiilor penale la stadiul actual de dezvoltare a vieții internaționale”. Documentul este un excelent studiu de drept comparat, foarte bine documentat și o pledoarie pentru internaționalizarea dreptului penal al statelor. Pentru a putea fi pus la dispoziția tuturor participanților, Pella răspunde cererii de a fi tipărit și, ulterior, cererii Comitetului de a redacta un ante-proiect de text care să cuprindă în două părți distincte problemele privind dezarmarea materială și dezarmarea morală.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vespasian V. Pella

Data apariției: iulie 2021

ISBN: 9786062716486

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 256

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu