TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cereri și excepții de cameră preliminară I HA-CRG-CIEDCP-18-N-002
Vezi
galerie

Cereri și excepții de cameră preliminară I

de Cristinel Ghigheci

Titlu apărut în colecția Studii şi monografii la Hamangiu

Id: #252749

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Intrarea în vigoare a noului Cod de procedura penală a adus multe noutăți, iar dintre toate acestea instituția camerei preliminare este de departe cea care a ridicat în practică cele mai multe discuții legate de interpretarea și aplicarea legii. Intervenția substanțială a Curții Constituționale a României asupra acestei instituții a sporit și mai mult incertitudinea cu privire la modul de interpretare a dispozițiilor legale ce reglementează cameră preliminară.

În această situație, o sinteză a soluțiilor din jurisprudență, cât și a celor indicate în literatură de specialitate publicată până în prezent poate să constituie un instrument util, atât pentru practicieni, cât și pentru teoreticieni, în lămurirea unor probleme de interpretare a textelor legale, cel puțin prin identificarea opiniei majoritare adoptate în practică și în doctrina.

Prin modul de abordare, lucrarea Cereri și excepții de cameră preliminară încearcă să ofere o imagine completă și actuală a problemelor ivite în procesele penale în fază camerei preliminare, evidențiindu-se totodată, acolo unde a fost cazul, opiniile doctrinare exprimate cu privire la diferitele aspecte analizate. Sunt redate punctual soluții din practică judiciară, pronunțate de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care se bucură de autoritate în rândul practicienilor, dar și de judecătorii din cadrul celorlalte instanțe naționale, ținându-se cont și de efectele deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională asupra excepțiilor de neconstituționalitate și de Înaltă Curte de Casație și Justiție în asigurarea unei practici judiciare unitare în această materie (recursuri în interesul legii și hotărâri prealabile).

Având în vedere numeroasele probleme cercetate, din rațiuni de spațiu, lucrarea Cereri și excepții de cameră preliminară este structurată în două volume: primul volum, cu titlul I. Procedura, regularitatea actului de sesizare, legalitatea actelor de urmărire penală, grupează, în mai multe capitole, procedura în cameră preliminară, neregularitatea actelor de sesizare, legalitatea actelor de urmărire penală, precum și alte aspecte ce țin de procedura camerei preliminare, iar al doilea volum, cu titlul . Legalitatea loialitatea administrării probelor, vizează legalitatea loialitatea administrării probelor cursul urmăririi penale.

***

primul volum lucrării Cereri excepții de analizate, altele: termenului de formulare cererilor excepțiilor camerei preliminare, judecătorului de , încheierile pronunțate de judecătorul de , neregularitățile privind soluțiile adoptate prin rechizitoriu, verificarea legalității temeiniciei rechizitoriului, problemele ridicate cu referire la descrierea acuzațiilor actul de sesizare cazul unor infracțiuni de corupție, evaziune , abuz serviciu, șantaj , efectele constatării nelegalității actelor de urmărire , problemele generate de efectuarea continuare urmăririi penale, punerea mișcare acțiunii penale ori extinderea urmăririi penale, posibilitatea contestării măsurilor , arestării preventive cea controlului judiciar camerei preliminare.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Cristinel Ghigheci

Data apariției: ianuarie 2018

ISBN: 978-606-27-0971-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 448

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu