TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Prefectul UJ-RNS-PREFEC-19-N-001
Vezi
galerie

Prefectul

de Radu Nicoale Stoian

Titlu apărut în colecția Monografii la Universul Juridic

Id: #307605

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Între rigorile profesioniste și avatarurile politice
 

Descriere produs

În elaborarea prezentei monografii se reflectă trei mai paliere de abordare. Mai întâi, evoluția istorică a instituției, pentru a înțelege cum s-a manifestat ea în timp, care i-au fost rolul și atribuțiile și modalitățile prin care a interrelaționat cu alte autorități ale statului în general, și ale administrației publice, în particular.

În al doilea rând, am aprofundat statutul constituțional și legal actual al prefectului din perspectiva activității de practician desfășurată, care îi relevă întotdeauna, aspecte pe care analiza pur doctrinară nu le poate desluși în subtilitățile și profunzimile pe care manifestarea concretă le dezvăluie.
 
În al treilea rând, am realizat și o analiză a modului în care se manifestă această instituție în alte sisteme de drept, raportându-mă cu precădere la unele state din Uniunea Europeană.
 
Suntem conștienți, că nimeni, niciodată, nu reușește să acopere în integralitatea lui un fenomen cercetat.
 
Că mereu apar alte necunoscute, însă străduința noastră s-a canalizat spre realizarea unei simbioze între analiză doctrinară, cea a practicii administrative și cea legislativ-instituțională, pentru a oferi un suport de cunoaștere și interes atât pentru teoreticieni, cât și pentru practicienii din sfera dreptului și administrației publice. Aceasta cu atât mai mult cu cât Codul administrativ al României, apărut în luna iulie 2019, aduce multe modificări în regimul său, după caz, în statutul juridic al instituțiilor, pe care ne-am străduit să le reflectăm în conținutul prezentei lucrări.
 
 
„În lucrarea de față, Radu Nicolae Stoian alege să abordeze o temă de interes principal în administrația publică din țara noastră și nu numai: Instituția Prefectului. Pornind de la teza de doctorat și de la experiența acumulată profesând în domeniu, autorul ne prezintă toate fațetele acestei instituții de bază în orice comunitate.
 
Astfel, ne sunt prezentate evoluția acestei instituții de la apariția ei până în prezent și statutul prefectului în sistemul constituțional. De asemenea, este realizată o analiză comparativă a prefectului și subprefectului în contextul principiilor legale privind activitatea acestora. Iar pentru o analiză complexă, este descris rolul instituției în administrația locală din statele Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, aflăm care sunt atribuțiile prefectului prevăzute de lege, un capitol important fiind destinat dreptului acestuia de a sesiza instanțele de judecată.
 
Volumul Prefectul, între rigorile profesioniste și avatarurile politice” este o însemnată sursă de documentare pentru cei din breaslă, dar și una dintre puținele lucrări destinate acestui subiect.” - Daniela Nae
extinde
 

Detalii produs

Autor: Radu Nicoale Stoian

Data apariției: noiembrie 2019

ISBN: 978-606-39-0546-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 238

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic