TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drept penal. Partea specială. Infracțiuni contra patrimoniului, contra autorității, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice UJ-SEB-DPPSIC-20-N-001
Vezi
galerie

Drept penal. Partea specială. Infracțiuni contra patrimoniului, contra autorității, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice

de Sergiu Bogdan, Doris Alina Șerban

Titlu apărut în colecția II. Cursuri universitare la Universul Juridic

Id: #366994

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

La mai bine de 3 ani de la ediția I, constatând că practica judiciară s-a îmbogățit cu noi soluții, am considerat necesar să oferim cititorului o ediție care să cuprindă și aceste elemente de noutate.

 

Lucrarea corespunde și tematicii la disciplina Drept penal. Partea specială stabilită de Institutul Național al Magistraturii sau de Uniunea Națională a Barourilor din România pentru examenele organizate pentru admiterea ori promovarea în magistratură sau de intrare în profesie.

 

În lucrare sunt abordate, într-o manieră structurată și detaliată, infracțiunile din tematica disciplinei Drept penal. Partea specială I, studiată în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

Lucrarea analizează conceptele pe care se sprijină textele de incriminare din tematica analizată. Această abordare ajută atât studentul, în demersul său de a înțelege caracteristicile acestor texte de incriminare, cât și practicianul, care este pus să aplice textul de incriminare unei situații juridice anume (parcă mereu ipotezele întâlnite în practica judiciară duc discuția dincolo de „exemplele de școală”). Practicienii caută de fiecare dată soluții la propriile spețe în literatura de specialitate. Din acest motiv, chiar dacă poate nu am reușit întotdeauna să oferim răspunsul exact la speța pentru care practicianul caută răspuns, totuși, am încercat ca prin abordarea din prezenta lucrare să oferim eventuale argumente științifice convingătoare spre o soluție justă în cazul acelor spețe care nu se încadrează într-un „exemplu de școală”.

 

Metoda este aceeași cu cea pe care am propus-o și în alte lucrări, respectiv, pe lângă prezentarea infracțiunilor, scopul lucrării a fost și acela de a stabili o „conexiune” mult mai bine definită între doctrină și practica judiciară, prin oferirea a cât mai multor exemple jurisprudențiale de dată recentă, care să relevem orientarea jurisprudenței în problemele controversate privind aplicarea normelor de incriminare.

 

Ediția a II-a conține o actualizare a textelor de incriminare, prin deciziile CCR, RIL sau HP pronunțate până la data de 20 mai 2020. Cartea este îmbogățită și cu jurisprudența nepublicată având ca obiect diverse infracțiuni din tematică. Pentru unele subiecte, s-a aprofundat analiza teoretică și/sau au fost prezentate noi soluții de practică judiciară de dată recentă (de exemplu, s-a completat analiza în cazul „uciderii din culpă comise de un medic”, în cazul infracțiunii de act sexual cu un minor etc.).

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sergiu Bogdan, Doris Alina Șerban

Data apariției: iunie 2020

ISBN: 978-606-39-0662-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 520

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic