TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Codul rutier 2024 978-606-39-1424-9
Vezi
galerie

Codul rutier 2024

Titlu apărut în colecția Pro lege la Universul Juridic

Id: #307601

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru cetățenii confruntați cu diferite probleme de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar nu doar să actualizăm și să comentăm (pe scurt) legislația, ci și să inserăm, atunci când a fost cazul, noi acte normative cu impact în domeniu.

 

Pentru ediția de față, am avut în vedere numeroasele modificări recent intervenite (inclusiv O.U.G. nr. 1/2024), dintre care se distinge Legea nr. 254/2023, act normativ care consacră și în materia contravențiilor rutiere o competență alternativă a instanței.

 

Am păstrat toate actele normative conexe importante, cum ar fi, spre exemplu, O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie cu normele aferente sau Legea nr. 383/2022 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, prin care se reglementează constatarea contravențiilor prin mijloace tehnice, lege care urmează să devină „operațională” în 2025.

 

La fel ca în edițiile precedente, includem Ordinul MAI nr. 125/2018 pentru stabilirea modelului de proces-verbal de constatare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice (intrat în vigoare în ianuarie 2019).

 

Am păstrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteză a aplicării normelor rutiere în materia constatării contravențiilor, tabel care a fost actualizat conform modificărilor de esență survenite de-a lungul timpului.

 

Acesta este util atât polițiștilor rutieri care sunt chemați să constate contravențiile, cât și persoanelor sancționate, care pot verifica foarte rapid dacă încadrarea juridică făcută de agentul constatator este corectă.

 

Practic, tabelul cuprinde, în ordine alfabetică, încălcările normelor, temeiul de drept al sancțiunilor, cuantumul amenzii și eventualele sancțiuni complementare ce urmează a fi aplicate – puncte de penalizare, suspendarea dreptului de a conduce, reținerea certificatului de înmatriculare etc. Ultima coloană indică valabilitatea dovezi de circulație în ipoteza aplicării unei sancțiuni complementare mai grave.

extinde
 

Detalii produs

Ediţie îngrijită de: Mircea Ursuţa

Data apariției: februarie 2024

ISBN: 978-606-39-1424-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 432

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic

 

Loc în topurile Cartepedia

Mircea Ursuţa
Mircea Ursuţa
Ediţie îngrijită de

Mircea Ursuţa s-a născut la 27 august 1978, în Oradea.Studii: Universitatea din...

vezi autor