TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Codul administrativ: martie 2021. Cu modificările aduse Codului prin O.U.G. nr. 4/2021 și dispozițiilor de aplicare prin H.G. nr. 66/2021 UJ-VEV-CAM2CM-21-N-001
Codul administrativ: martie 2021. Cu modificările aduse Codului prin O.U.G. nr. 4/2021 și dispozițiilor de aplicare prin H.G. nr. 66/2021
Vezi
galerie

Codul administrativ: martie 2021. Cu modificările aduse Codului prin O.U.G. nr. 4/2021 și dispozițiilor de aplicare prin H.G. nr. 66/2021

Titlu apărut în colecția Pro lege la Universul Juridic

Id: #372568

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cu modificările aduse Codului prin

O.U.G. nr. 4/2021

și dispozițiilor de aplicare prin

H.G. nr. 66/2021

 

„Codul administrativ cuprinde 10 părţi şi 6 anexe. Este, în opinia noastră, o structură acoperitoare pentru toate marile domenii ale dreptului administrativ.

 

Constatăm că nu este vorba, cum încearcă să inducă ideea unii „cârcotaşi”, de o simplă alăturare de reglementări existente, ci despre un proces care sub aspectul fondului, dar şi al formei, este elaborat şi integrator.

 

Un al doilea argument care susţine semnificaţia Codului şi derivă din primul este acela că, prin reunirea, în acelaşi act normativ, a reglementărilor aplicabile administraţiei publice, se elimină paralelismele, contradicţiile, stufărişul de norme în care nu numai practicianul, dar şi teoreticianul, riscau să se piardă sau se pierdeau efectiv.

 

Un ultim argument, ca succesiune, nu ca semnificaţie, vizează oferirea unui singur instrument juridic la care să se raporteze practicienii, dar şi teoreticienii, în egală măsură, atunci când înfăptuiesc administraţie publică sau, după caz, analizează şi dezvoltă regimul sau statutul juridic al instituţiilor, principiilor, actelor juridice şi al celorlalte modalităţi de concretizare a acesteia, inclusiv din perspectiva raportării permanente la exigenţele impuse de apartenenţa României la marea familie a Uniunii Europene.

 

Calitatea unei activităţi este influenţată, în mod esenţial, de cea a eşafodajului juridic care o organizează, reglementează şi transpune în practică. Iar adoptarea unui Cod administrativ este un pas chiar dacă întârziat, chiar dacă nu foarte sigur pe el sub toate aspectele, extrem de important, pentru că s-a împlinit şi pentru că atrage după sine o reconsiderare a abordării, nevoia unei puneri în acord a activităţii administraţiei, a organizării şi funcţionării acesteia, cu reperele de fond şi formă, trasate de noul act normativ.

 

Codul administrativ este un act normativ care prezintă, în mod neîndoielnic, interes pentru cele mai multe categorii de destinatari. Începem cu juriştii, care, indiferent de profesia pe care o exercită, se „întâlnesc” cu el. Aşa cum nu putem „ocoli” administraţia, de la venirea noastră pe lume şi până la plecare, nu putem ignora nici actul normativ care o reglementează şi care este, în prezent, Codul administrativ al României.”

 

Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș

Președinte al Institutului de Știinte Administrative „Paul Negulescu”

Membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România



Alte titluri pentru VerginiaVedinaş (prefatator):
Codul administrativ: martie 2023 (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Prefaţator: Verginia Vedinaş

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 978-606-39-0782-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 344

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic

Verginia Vedinaş
Verginia Vedinaş
Prefaţator

Verginia Vedinaş este născută în localitatea Robăneşti, jud. Dolj, România, în...

vezi autor