TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cauzele justificative UJ-GIM-CAUZEJ-21-N-001
Vezi
galerie

Cauzele justificative

de Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan

Titlu apărut în colecția Carte Juridică la Universul Juridic

Id: #371363

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Având în vedere că de la apariția primei ediții (în anul 2016) au intervenit unele modificări legislative, autorii au procedat la o revizuire și, totodată, la o adăugire, prezentând un tablou complet al instituției „cauzelor care înlătură caracterul penal al faptei”, cu referire specială la „cauzele justificative”.

 

Dacă inițial (în momentul adoptării noului Cod penal) legiuitorul a fost rezervat cu privire la uzitarea sintagmei „caracterul penal al faptei”, ulterior (așa cum, pe bună dreptate, argumentează autorii), nu s-a putut îndepărta de aceasta, consacrând-o în descrierea unor cauze justificative. 

 

În rândul cauzelor justificative generale, și-au pus amprenta și „uzul de armă licit”, și „folosirea licită a mijloacelor de constrângere”, pe lângă cele analizate în prima ediție, și anume: legitima apărare, starea de necesitate, exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații, consimțământul persoanei vătămate, corecția domestică.

 

Un interes aparte îl prezintă și noile cauze justificative speciale apărute în peisajul juridic românesc: folosirea permisă a funcției pentru favorizarea unor persoane și conflictul de interese permis în domeniul parlamentar.



Alte titluri pentru GheorgheIvan (autor):
Criminologie (2024) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 978-606-39-0706-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 318

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic