TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ghid de admisibilitate la Curtea Constituțională a României 978-606-27-0632-6

Ghid de admisibilitate la Curtea Constituțională a României

de Marieta Safta, Tudorel Toader

  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 27.10.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
 

Descriere produs

În sistemul juridic românesc, Curtea Constituțională este „garantul supremației Constitutiei” sau, cum adesea se spune în spațiul public, este „ultimul bastion al statului de drept”. Un bastion tot mai încercat, după cum o arată statisticile privind numărul crescut al deciziilor pronunțate în ultimii ani.

Dintre toate soluțiile de respingere a sesizărilor, un procent însemnat îl constituie cele de respingere pe considerente de inadmisibilitate, ceea ce a reprezentat pentru autori un motiv suficient de important pentru realizarea acestui ghid, conceput ca un instrument de orientare, cu precădere pentru practicienii dreptului, în vederea formulării sesizărilor adresate Curții Constituționale.

Bazându-se pe argumente extrase din jurisprudența Curții, precum și pe experiențele acumulate în activitatea de înfăptuire a justiției constituționale, autorii au structurat cauzele de inadmisibilitate pe două coordonate principale – legalitatea sesizării și competență Curții –, identificând apoi toate temeiurile legale care împiedică declanșarea sau extinderea procedurii de control al constituționalității legilor, respectiv examinarea pe fond a cererilor, indiferent de atribuția la care ele se referă.

Al doilea argument care stă la baza acestui demers are în vedere și degrevarea activității Curții Constituționale. După cum se știe, în sistemul românesc nu există un filtru prealabil de verificare a admisibilității și orice sesizare a instanței de contencios constituțional declanșează întreagă procedura (complicată și cronofaga) care precede examinarea de către Plen, respectiv înregistrarea dosarului, solicitarea punctelor de vedere de la autoritățile prevăzute de lege, acordarea termenului de judecată, citarea și dezbaterea în ședința publică (în cazul atribuțiilor pentru care legea prevede judecarea cu citarea părților), chiar și atunci când inadmisibilitatea este evidență.

Or, autorii au alcătuit acest ghid de admisibilitate și cu speranța că o mai bună cunoaștere și aplicarea corectă de către avocați, instanțe de judecată și de către toți subiecții de drept a normelor constituționale și legale de referință, astfel cum se reflectă și în deciziile Curții, vor conduce în timp la reducerea numărului de sesizări, slujind, în cele din urmă, calității și bunei administrări a justiției constituționale.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marieta Safta, Tudorel Toader

Data apariției: iulie 2016

ISBN: 978-606-27-0632-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 176

Dimensiuni: 13x20 cm

Editura: Hamangiu

Pagini: 176

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

 
Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Drept și legislație >> Cursuri universitare: grupat după specializare
Speciale >> Nonfiction
Speciale >> Catalog Cartepedia
 
Cuvinte cheie:
legislaţie, modificări, lege
Marieta Safta
autor

Marieta Safta este secretar...

vezi autor