TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ulysses, 732 PO-MIM-ULY7RR-16-N-001
Vezi
galerie

Ulysses, 732

de Mircea Mihăieş

Id: #246195

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Romanul romanului
 

Descriere produs

Conceput sub forma unui triptic, volumul e prima încercare în România de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărți de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cât și de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile și mizele existențiale ale acesteia.

 

Istoria romanului urmărește etapele cristalizării ideii și ale execuției proiectului, precum și complicata poveste ce a urmat după tipărirea semilegală a romanului în Franța, avatarurile în justiția americană și consecințele pentru destinul cărții. Ea arată cum Ulysses a devenit un punct de răscruce în evoluția literaturii secolului XX și a celui actual, indiferent că a fost vorba de formulele experimentaliste radicale ori de modalități de exprimare a culturii populare. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mircea Mihăieş

Data apariției: octombrie 2016

ISBN: 978-973-46-6319-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 1016

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,O carte precum cea pe care o am în față nu poate fi scrisă decât de un împătimit care, plin de respect, se apleacă asupra volumului lui James Joyce, Ulise, și cu ochii mari și cu mintea în gardă, înce......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

Figura lui James Joyce se leagă în mintea mea de câteva reprezentări grafice ori literare. De la portretul lui Ștefan Zweig, la desenul-spirală al lui Brâncuși (și replică seacă a tatălui scriitorului: «Jim s-a schimbat mai mult decât mi-am inchipuit»), de la rândurile înfiorate ale Sylviei Beach, la fotografia din 1916, făcută în atelierul lui Alex Ehrenzweig din Zurich, la masca mortuara confiscată, într-o decizie macabră, de Carola Giedion-Welcker. Mai apropiate în timp, de propunerile grafice ale Oanei Babeți și de minunata interpretare vizuală a lui Devis Grebu, aflată pe copertă acestei cărți. Iar din vara lui 2016, la Trieste, pe Canal Grande, de statuia baletind greoi între mișcare și repaus a unui bărbat obosit, uzat, ezitant și derutat.

Iată-mă, așadar, în această după-amiază a lui 14 august 2016, umăr la umăr cu sculptură lui Joyce de pe Ponte Rosso. Indicațiile celor trei fotografi sarcastici, jucând scena covorului roșu de la Cannes, mitraliază nemilos: «Esti prea departe!», «Esti în afară!», «Esti mult în spate!». Cuvintele nu sunt descrieri spațiale, ci judecăți de valoare. Fiecare propoziție e o condamnare, o notă de plată pentru îndrăzneală de a mă fi apropiat de inimă – fie ea și de bronz – a mitului. Înfrunt stoic ironiile. La urmă urmelor, Joyce n-ar fi avut nimic împotrivă să-l însoțesc până de partea cealaltă a podului. Ba poate chiar m-ar fi privit cu acea atenție politicoasă, încordată și deopotrivă abstrasa, acordată de el oricărui trecător. Chiar și unuia sortit să rămână mereu prea departe și prea în urmă.

Mircea Mihaies

 „A sosit timpul să reconectăm romanul Ulysses la viața de zi cu zi a oamenilor reali. Cei mai snobi dintre moderniști au recurs la tehnici dificile pentru a împiedica noile valuri literare să le confiște ideile. Joyce a presimțit că adevărată urgență e să-și apere cartea și noile valuri literare de specialiștii analfabeți și de elitele tehnocrate. În timp ce alți moderniști se temeau de capetele de hidră ale mulțimii, Joyce a folosit monologul interior pentru a demonstra cât de plină de iubire, complexă și pozitivă este mintea oamenilor obișnuiți. Ulysses le conferă acestora tratamentul sărbătoresc ce fusese rezervat cândva doar aristocraților.” 

Declan Kiberd
Mircea Mihăieş
Mircea Mihăieş
Autor

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britani...

vezi autor