TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scriitorul și Lumea
Scriitorul și Lumea
Vezi
galerie

Scriitorul și Lumea

de Irina Petraş

Id: #381524

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cum se știe deja, volumul Istoriile literaturii române a reușit să țină locul simpozionului plănuit pentru ediția a 7-a a FestLit Cluj (2020). Speram să fie singura ediție exilată online.
Din păcate, nici ediția a 8-a nu a fost să fie una a întâlnirilor pe viu. Centrul de greutate cade și de această dată pe antologia gândită să ne aducă alături într-o dezbatere. Tema: Scriitorul și lumea. Ideea centrală ar fi relația scriitorului cu cititorii săi și cu lumea în vremuri normale, în vremuri de restriște (de orice gen: personală, politică, sanitară etc.), în deplină eră internetică.
Eseurile mele pregătitoare – Lumea fără cap, Scriitorul fără lume, apărut în România literară, și Re-locuirea culturală a Cetății, apărut în Tribuna – sunt așezate în loc de prefață. Textele reunite aici (în ordinea alfabetică a numelor autorilor) sunt fie scrise special pentru acest volum, fie reluări revizuite și adăugite ale unora apărute în volume ori în revistele literare.
La chestionarul pe care l-am lansat scriitorilor tuturor filialelor Uniunii s-a răspuns fie prin studii sau eseuri libere (uneori cu puternică tentă confesivă), fie urmând pas cu pas întrebările mele. Pentru cele care au păstrat titlul chestionarului, Scriitorul și Lumea, am propus și un subtitlu sau o prelungire a titlului care să le diferențieze.
Am respectat opțiunile ortografice ale autorilor.
Am ilustrat anume cartea cu fotografii de grup, cu scriitorii împreună. Fotografiile sunt, unele, alese de autori, dar cele mai multe sunt din arhiva mea adunată de-a lungul anilor. Nu puține au apărut și în alte volume alcătuite pentru filială. Am hotărât, de aceea, să renunț la legende (cu o singură excepție). Scriitorii se cunosc și se recunosc între ei și din cărți, dar și din vedere. Iar locurile acțiunii sunt și ele cunoscute: FestLit Cluj mai întâi (căci dinspre el este vorba), dar și alte festivaluri, simpozioane, turniruri, reuniuni, întâlniri. (Irina Petraș)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Irina Petraş

Editor: Constantina-Raveca Buleu

Data apariției: august 2021

ISBN: 9786067977004

Copertă: Paperback

Număr pagini: 462

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

Irina Petraş
Irina Petraş
Autor

Irina Petraş (n. 27 noiembrie 1947, Chirpar, Sibiu). Doctor în litere (1980),...

vezi autor