TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevarat lumea lui Dante? 973-50-0829-7
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevarat lumea lui Dante?

Horia-Roman Patapievici
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Imaginați-va că am trăi într-o...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-50-0829-7
Dimensiuni: 16x20 cm
Tip copertă: Paperback
Altele:

Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevarat lumea lui Dante?
Mai multe despre carte
Descoperă cartea Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevarat lumea lui Dante? de Horia-Roman Patapievici apărută la editura Humanitas

Imaginați-va am trăi într-o lume o bilă mică. Asta ar însemna spațiul este curb. Acum, presupunem eu întinde mâna înainte. Dacă sfera lumii noastre ar fi foarte mică, știți ce s-ar întâmplă? Mâna mea mi-ar atinge ceafă.


La rigoare, într-un univers sferic de dimensiuni suficient de reduse, având adică o curbură îndeajuns de mare, pentru a-mi scarpină ceafă ar trebui întind mâna în față. Asta e vestea bună. Vestea rea este , într-o astfel de lume, în față mea s-ar află mereu un om necioplit care, neam prost, ar stă numai cu spatele la mine iar acesta fi chiar eu! Dar se mai întâmplă ceva, independent de faptul spațiul este sferic ori nu. Ceea ce eu văd atunci când uit drept în față nu este o situație contemporană cu mine, ci una care s-a petrecut în trecut: mi- vedea, dacă spațiul ar fi suficient de curbat, ceafă de azi-dimineață, zicem, nu ceafă de acum. Atunci când privim cerul înstelat de deasupra noastră noi nu vedem prezentul, ci trecutul situațiilor stelare la care ne uităm: orice privire în adâncul cerului este de fapt o privire aruncată în trecut, și anume, cu cât mai departe ne uităm în spațiu, cu atât mai la început spre începutul timpului pătrundem. La rigoare, limita de vizibilitate a cerului ar trebui fie originea universului. Această afirmație, corectă în cosmologia modernă, ne readuce imediat în minte descrierea făcută de Dante lumii văzute de el în ascensiunea . Căci Dante se îndreaptă constant spre Dumnezeu, adică spre izvorul, spre originea lumii: una din descrierile posibile ale lumii pe care Dante ne-o prezintă, la care sunt sigur ar subscrie, este aceea în care Pământul este centrul unei enorme sfere globale, a cărei circumferința reprezintă chiar originea timpului și spațiului adică Dumnezeu.

Data apariției: 2004
Editura: Humanitas
Pagini: 120
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
filozofie,istorie,cunoatere,Dante,religie
Opinia cititorilor