TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dicţionarul ideilor fixe. După 20 de ani 978-973-46-1475-2
Vezi
galerie

Dicţionarul ideilor fixe. După 20 de ani

de Eugen Istodor

Titlu apărut în colecția Ego-Grafii la Polirom

  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Ambalare gratuită a cadoului
 

Descriere produs

O carte insolită, un melanj între Dicționarul ideilor primite de-a gata al lui Flaubert și inefabilul românesc al celor douăzeci de ani scurși de la revoluțieDin 21 decembrie 1989 și pînă pe 9 mai 2009, dicționarul lui Eugen Istodor radiografiază epoca tranziției românești, printr-un decupaj tematic ce reflectăîn prima instanțapreocupările și obsesiile mai vechi sau mai noi ale mass-media, condensate în tot atîtea clișeeDicționarul ideilor fixe este și dicționarul ideilor fixe ale presei de-a lungul acestor ani. Însă din amalgamul de personaje, întâmplări ori prejudecăți ce compun spațiul nostru public rezultă în final, fragmentar și aparent haotic, o imagine edificatoare a lumii românești postcomuniste.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Eugen Istodor

Data apariției: 2009

ISBN: 978-973-46-1475-2

EAN-16: 978973461475

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 280

Dimensiuni: 12x18,5 cm

Editura: Polirom

Pagini: 280

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

 
Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Biografii, memorialistică, publicistică și eseuri >> Publicistică, eseu
Speciale >> Raftul FILIT 2019 pe Cartepedia
 
Cuvinte cheie:
tranziţie, românia postdecembristă, mass-media, obsesii, presă prejudecăţi
 

Opinii editoriale

"As vrea sa fiu pentru scurt timp Dumnezeu, chirurg sau medic legist, sa-i sparg capul lui Istodor, sa-l scormonesc cu forcepsul, cu penseta, cu carligul, cu toporul sau cu drujba sa vad ce naiba se ascunde in creierul lui si cum funcţioneaza.” Referindu-se la cartea lui Eugen Istodor, Iaru a spus ca “cel mai ciudat lucru este ca nimic din ceea ce spune el in carte nu ne surprinde. Le stim foarte bine, nu e nimic nou. Si Iliestii si Magurenii si minerii…Toate acele lucruri fac parte din viaţa noastra, sunt viaţa noastra, dar le-am uitat. E paradoxal faptul ca le-am uitat, dar le stim totusi pe de rost(…) Citind cartea lui Eugen, am sentimentul ca ma vad pe mine insumi din afara, de parca as fi in moarte clinica si imi privesc corpul meschin si penibil de undeva de deasupra. Cartea lui e ca o oglinda in care nu te vezi prea bine."

20 iunie 2009, Bookfest 2009 - Florin Iaru

"Pina la urma, carte e si un fel de autocritica sau macar un exerciţiu de autocompatimire, pentru ca Eugen Istodor lucreaza de ani buni in presa. Stie, de pilda, ca "evenimentul trebuie trait la maximum azi, fiindca orice scandal dureaza cel mult doua talk-show-uri, si-n al treilea va fi prea tirziu pentru a trai chiar si regretele. Totul e proaspat si se fierbe "la foc mare"."Stie si ca "oricit de mare ar fi scandalul, el este imbracat a doua zi in derizoriu si inviat prin absurd." Acestea fiind spuse, cartea sa nu e neaparat o cronica despre presa in tranziţie, cit o incercare de rememorare a trecutului recent pornind de la stirile difuzate de jurnalele, televiziunile si radiourile romanesti: adica frinturi informaţie, tentative de investigaţie si multe, multe, nenumarate idei fixe."

1 iulie 2009, liternet.ro - Matei Martin
Eugen Istodor
Eugen Istodor
autor

Eugen Istodor (n. 1965), absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea din...

vezi autor