Mai sunt în care ai TRANSPORT GRATUIT la orice comandă, indiferent de valoare și oriunde în România!

Detalii
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Articole burgheze 978-973-46-1083-9
Vezi
galerie

Articole burgheze

de Nicolae Steinhardt

Titlu apărut în colecția Seria de autor N. Steinhardt la Polirom

  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 21.10.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
 

Descriere produs

Steinhardt își continuă în Revista „masacrul” din volumul de debut, semnind episodic tot „Antisthius” și parodiind acum stilul revistelor Criterion și Vremea, precum și pe Eugen Ionescu. „ întreb încă o dată dacă între Steinhardt cel de după 1964 și cel de pană la 1947 există o ruptură. Recitirea recentă a scrierilor de junețe mi-a consolidat opinia de acum zece ani. Cel de-al doilea Steinhardt nu înseamnă decât maturizarea firească a primului – sub impactul noilor experiențe existențiale, culturale și spirituale prin care i-a fost dat  treacă”, după cum observă Nicolae Mecu.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Steinhardt

Editor: Mănăstirea "Sf. Ana" Rohia

Ediţie îngrijită de: Viorica Nişcov

Prefaţator: Viorica Nişcov, Nicolae Mecu

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-46-1083-9

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 840

Dimensiuni: 13x20 cm

Editura: Polirom

Pagini: 840

Limba: Română

Hârtie: 120g/m

 
Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Biografii, memorialistică, publicistică și eseuri >> Publicistică, eseu
Speciale >> Catalog Cartepedia
 
Cuvinte cheie:
publicistică interbelică, parodii, pastişe, Eugen Ionescu, debut
 

Opinii editoriale

"N. Steinhardt nu vrea sa participe, nici macar in regim de replica satirica, la blasfemii editoriale avangardiste. E cea mai buna dovada ca, in rest, o face: intra energic si dezinvolt in jocul codificarii si decodificarii culturale, destructurind si legitimind totodata, cu parodiile lui, textele si stilurile originale. Este o relatie mutuala, daca nu o secreta complicitate intre subiectul sagace si obiectul multiplu al ironiei, relatie sesizata de catre tinarul Steinhardt.
Pacat ca reciproca n-a fost valabila. Receptarea meschina, in epoca, a unei asemenea carti delicioase dovedeste ca tinerii nostri straluciti din elita interbelica erau prea furiosi, prea hotariti si prea orientati ideologic pentru a mai avea si umor."

5-12 septembrie 2008, România literară - Daniel Cristea-Enache

"Surprind, la tot pasul, circumscrierile ferme ale unor fenomene – literare, legislative sau politice – intotdeauna repetabile. Studiile privitoare la colaboratorii guvernului de la Vichy sint inca utile cercetatorilor intunecatului proletcultism romanesc. Tratarea, in alta parte, cu fina psihologie a citorva personalitati controversate aminteste de pururi tinara metoda a lui Plutarh. Definirea in termeni de lasitate istorica a momentelor de recrudescenta a poeziei e, iarasi, un nucleu fertil."

12 septembrie 2008, România literară - Cosmin Ciotloş

"Un corpus de avertismente spulberatoare de iluzii, semnalind derapaje, atragind atentia asupra marilor pericole camuflate de bune intentii, de cuvinte seducatoare sau de pura demagogie. «Copilul batrin» (cum il caracteriza, mai degraba cu o mindrie melancolica si compasiva, Steinhardt-tatal), parind a fi trecut prin toate experientele, smulge valul aparentelor, demistifica la tot pasul, seamana intrebari nelinistitoare, vede cu un ceas mai devreme catastrofa si trezeste din toropeala, vaticineaza. In vremuri normale, el ar fi putut trece drept un exaltat si un dogmatic, acum insa, cind pare a simti, ca Hamlet, ca the time is out of joint, surplusul de patos si fixarea incapatinata in binele verificat intra in perimetrul normalitatii.” 

Nicolae Mecu
Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt
autor

N. Steinhardt se naște la București pe 29 iulie 1912. Își face...

vezi autor