TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
A fi evreu după Holocaust HU-IMT-A0FEDH-15-N-001
Vezi
galerie

A fi evreu după Holocaust

de Imre Tóth

Id: #227091

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cea mai bună armată din câte au existat vreodată, armata lui Hitler, a pierdut războiul. În schimb, Germania a repurtat o victorie incontestabilă asupra evreilor: a reușit să-i scoată din Europa. În Holocaust, toate episoadele antisemitismului istoric s-au acumulat ca într-un vârf de lance, împlinind, prin „soluția finală”, mersul negativ al spiritului european împotriva lui însuși.


Pentru Imre Tóth, hegelian prin formație, Holocaustul a fost o culminație a antisemitismului trăit ca dimensiune ontic-ontologică a spiritualității occidentale. Eliminându-i pe evrei, aceste „fosile vii” ale Antichității, martori ai tranziției spre creștinism, mediatori între națiuni, culturi și lumi, țesut conjunctiv al omenirii, Holocaustul nu a făcut decât să ateste împlinirea mișcării istorice negative și autodistructive a Occidentului – în fapt, sinuciderea lui spirituală.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Imre Tóth

Traducător: Gina Vieru

Data apariției: mai 2015

Titlu original: Etre Juif... après l'Holocauste

ISBN: 978-973-50-4792-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 92

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: conflict, nazism, suflet, toleranță

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Eseul de mici dimensiuni al lui Imre Toth are o sensibilitate cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Fiind unul dintre evreii care au supraviețuit demenției naziste, Toth scrie cu o delicatețe care-ți la......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„A fi evreu după Holocaust: un vierme se ridică din praf, din cenuşă. În faţa ochilor săi se înfăţişează un spectacol nou: după căderea cortinei peste o tragedie a cărei realitate ar fi fost de neconceput chiar şi pentru imaginaţia poetică a marilor autori greci, şi nu numai greci, privirea îi este captată de perspectiva noii ere care urmează, o eră a catharsisului declanşat în gândirea Occidentului tocmai de această tragedie universală care a fost şi va rămâne pentru eternitate evenimentul numit Shoah.”

Imre Tóth

„Nu poți să fugi de întâlnirea cu această carte fără să rămâi în dezordine cu tine. Iar cine o întâlnește nu poate scăpa de sentimentul rușinii. Unul care vine – cum să spun? – de dinaintea ta. Dar acest sentiment e până la urmă singurul remediu la felul în care ne-am lăsat locuiți, într-un moment sau altul al vieții noastre, de cea mai tenace și umilitoare prejudecată care ne-a fost transmisă din moși-strămoși.”

Gabriel Liiceanu
Imre Tóth
Imre Tóth
Autor

Imre Tóth (n. Imre Róth, 26 decembrie 1921, Satu Mare – 11 mai 2010, Paris) a fo...

vezi autor