TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Viața lui M. Blecher 978-973-50-6017-6
Viața lui M. Blecher
Vezi
galerie

Viața lui M. Blecher

de Doris Mironescu

35 1 lei
-10% de la 39 lei
În stoc
  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 23.09.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
Adaugă la wishlist

Descriere produs

Descoperă cartea Viața lui M. Blecher de Doris Mironescu apărută la editura Humanitas

„Biografia nu lucrează cu mituri, ci mai degrabă le chestionează și le deconstruiește. Cartea de faţă își propune să vorbească despre autorul Întâmplărilor în irealitatea imediată sub pretextul unei biografii critice, informată cu toate precauţiile și anxietăţile acumulate în domeniu în ultimii 50 de ani. Este prima biografie dedicată lui Blecher, contribuind astfel, inevitabil, la canonizarea galopantă de care acest autor se bucură în ultimele decenii.
Chiar dacă narațiunea este instrumentul by default al biografului, ea nu țintește coerența romanescă. Am urmărit contrastele între «chipurile» scriitorului, așa cum apar ele în documente personale, în amintirile martorilor sau în lecturile altor biografi, cu delimitarea faptelor nude faţă de construcția imaginară și imagologică. Am subliniat, de fiecare dată când am avut ocazia, relația ambivalentă dintre ce trăiește Blecher și ce scrie el, de exemplu reflexiile unei povești de dragoste în poemele dedicate iubitei. Am urmărit etapele formării intelectuale, ale limpezirii lecturilor și ale adeziunilor ideologice ale scriitorului, fără a căuta să introduc certitudini acolo unde nu e loc decât pentru supoziție, dar totodată fără să ignor detaliul sugestiv.
Citind astfel parcursul scriitoricesc al lui Blecher, putem vedea în opera blecheriană un mod de a învinge, nu pentru că autorul și-a uitat astfel suferinţele concrete atâta timp cât a scris-o, ci pentru că a căutat să depășească aceste suferinţe, supunându-le unei «lecturi» creatoare, dătătoare de sens.“ (Doris Mironescu)

extinde

Detalii produs

Autor: Doris Mironescu

Ilustrator: Egon Schiele

Data apariției: aprilie 2018

ISBN: 978-973-50-6017-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 264

Dimensiuni: 13x20 cm

Editura: Humanitas

Pagini: 264

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Biografii, memorialistică, publicistică și eseuri >> Memorii și jurnale
Speciale >> Literatură de frontieră
Speciale >> Grupul Humanitas
Speciale >> Catalog Cartepedia
Cuvinte cheie:
întâmplări, biografii, suferințe

Opinii editoriale

„În vârstă de 24 ani.
Trăiește.
Trăiește lângă mare, la soare, se preumblă prin nostalgicele curți ale oamenilor și pe trotuarele linse curat de praf. Zărește o fată, un câine sau o scoică: privește; nu știe; nu înțelege; conturul visului îi alunecă direct prin mâini, în plină și absurdă realitate.
Vârtejurile lui nu pot fi închise într-un saltar iar corăbiile lui pornesc fără să se adune.
În vidul celor patru albi pereți își sculptează corpul divers. Halucinant de exact, există. Viața lui e precisă pentru că se petrece așa.
Scrie întâi sub piele apoi transcrie pe hârtie.“ 

M. Blecher, 1934

„Cred că trecerea lui M. Blecher prin viaţă are o semnificaţie deosebită în ordinea morală a lumii. În existenţa lui, care e un sfâșietor act de martiraj, cred că stă închisă una dintre cele mai patetice şi mai zguduitoare biografii ale timpului. O biografie cu elemente universale, valabilă pentru orice om, din orice parte a lumii.“ 

Geo Bogza, 1938
Egon Schiele
Egon Schiele
ilustrator

Egon Schiele (1890-1918) a fost un pictor austriac.

vezi autor

Opinia cititorilor