TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Revolta Orientului 978-973-46-3447-7
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Revolta Orientului

Carmen Gavrilă
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici.
Adaugă la wishlist
Colecții/Serii: Ego. Publicistică
În calitate de corespondent pentru Radio România Actualități,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3447-7
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Mai multe despre carte
Descoperă cartea Revolta Orientului de Carmen Gavrilă apărută la editura Polirom

În calitate de corespondent pentru Radio România Actualități, Carmen Gavrilă ne poartă într-o călătorie prin zonele fierbinți ale spațiului islamic, povestită într-un stil pasionant și incisiv. Relatările detaliate de la față locului sînt însoțite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor și interviuri atît cu protestatari din stradă, cat și cu jurnaliști locali. Nu lipsesc interviurile cu diferiți lideri ai unor mișcări islamiste și nici cele cu oficiali importanți din Orientul Mijlociu. Cititorul înțelege astfel mai bine istoria contemporană și forțele motrice ale unei lumi care prezintă interes și pentru politică externă și securitatea României.

Autor: Carmen Gavrilă
Prefaţator: Bogdan Aurescu
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicistică, călătorie, orientul mijlociu, spaţiul islamic, relatări detaliate de la faţa locului, analiză, descrieri, interviuri, istorie contemporană
Carmen Gavrilă - Autor
Carmen Gavrilă a absolvit Facultatea de Limbi Straine, sectia Limba Persana si Studii Americane, la Universitatea din Bucuresti. Din 1998 este jurnalist specializat in afaceri externe, europene si problematica spatiului islamic, iar din 2004 este si corespondent in Iran si state arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio Romania Actualitati. S-a clasat in Top 10 Cei mai buni jurnalisti de politica externa din Romania realizat de Foreign Policy Romania in 2010...
AFLĂ MAI MULTE
Vezi toate produsele
Opinii editoriale
Carmen Gavrilă în interviu cu Andreea Chebac, 9 iulie 2013, bookblog.ro - Carmen Gavrilă
"Iranul [...] a ramas imprevizibil pentru publicul occidental dar si pentru puterile occidentale, desi ar putea sa nu fie. Cauza este insuficienta cunoastere dublata de tentatia de a judeca dupa principii si valori straine spatiului respectiv. Asa se explica si strategiile politice profund nepotrivite si gresite in cazul Iranului. Tendinta de suprasimplificare face ca Iranul sa aiba, cel putin in presa si in opinia publica occidentala, o imagine nedrept de in alb si negru. Am incercat nu atit sa explic eu Orientul, pentru ca nu pot pretinde ca stiu totul, ci sa prezint o fotografie mai de ansamblu si cu nuante. Chiar si in cazul analizelor, am prezentat fapte si explicatii fara sa judec, fara sa ofer eu verdicte. M-am gindit in special la tineri, eventual studenti, care poate sint interesati de subiect. Stiu ca multi studenti, mai ales cei la stiinte politice ori relatii internationale, au cunostinte teoretice si lecturi impresionante, dar putini au avut ocazia sa ajunga in regiune, sa imparta o piine cu o familie din Gaza, Iran, Egipt, Liban, Siria, Iordania etc., un act atit de simplu dar din care poti afla enorm."
4-10 aprilie 2013, Dilema veche, nr. 477 - Andrei Manolescu
"Cartea [Revolta Orientului] imi stirneste curiozitatea pentru ca stiu ce si cum a scris de-a lungul timpului Carmen Gavrila, chiar in Dilema veche, despre problemele politice, economice si sociale din tarile arabe si din Iran. Cu siguranta, cartea trebuie sa fie foarte bine documentata si plina de informatii interesante."
30 aprilie 2013, Radio România Actualităţi - Carmen Gavrilă
"Cum vad eu Orientul? Il vad altfel decit in alb si negru. Pentru mine este un spatiu in care nuantele iti dau mai multa informatie decit evenimentul aparent, decit tusele ingrosate."
3-8 mai 2013, Dilema veche, nr. 481 - Matei Martin
"De aproape zece ani ascultatorii Radio Romania s-au obisnuit deja cu vocea ei: Carmen Gavrila este corespondent in Iran si in statele arabe din Orientul Mijlociu. De la ea am aflat despre primavara araba, despre amenintarea nucleara iraniana, despre cum e cu valul islamic, despre sharia si despre jihad. (…) Revolta Orientului nu trebuie citita neaparat ca o carte despre o zona aflata intr-un conflict perpetuu, ci si ca o pledoarie pentru integrare multiculturala."
Carmen Gavrilă în interviu cu R. Chiriuţă, 25 mai 2013, Suplimentul de cultură, nr. 400 - Carmen Gavrilă
"Da, erau momente in care ma simteam singura si departe de tot ce imi este drag, dar deja, dupa scurta vreme, cind ajungeam acolo, parca ma intorceam acasa, strazile, aerul, mirosurile imi devenisera familiare. Nu stiu cum este pentru alti jurnalisti europeni... Unii colegi mi-au spus ca li se pare un spatiu complicat si greu de inteles, cu obiceiuri si cutume dificil de deprins. Mie una nu mi s-a parut asa de greu, pentru ca sint romanca si deprinderi de acasa s-au potrivit perfect acolo. De exemplu, obiceiul nostru de a sta mult de vorba inainte sa ajungem la subiect sau atunci cind plecam dupa o vizita si stam cam jumatate de ora in fata usii, pe punctul de a iesi, si mai gasim cite ceva de spus. Sint detalii, dar care pentru mine erau firesti, nu am suferit nici un soc cultural, asa cum imi spuneau alti colegi europeni, mai ales vestici, ca li se intimpla. Da, e drept ca nici nu e ca acasa, ca sint multe diferente si trebuia sa tin cont de tot felul de restrictii specifice locului, dar cumva le-am inteles fara efort, mai degraba organic. In ce priveste religia, oamenii acolo abordeaza religia si spiritualitatea, in general, cam la fel ca romanii. Pentru absolut toti cei pe care i-am intilnit, chiar si cei care ar putea fi definiti ca fundamentalisti, faptul ca eu sint crestina practicanta era un motiv de respect cita vreme asta nu imi afecta obiectivitatea si dovedeam curiozitate sincera si dorinta de a intelege."
Carmen Gavrilă în interviu cu Stelian Ţurlea, 24 mai 2013, Ziarul de duminică, nr. 20 - Carmen Gavrilă
"Am incercat sa arat in volum ca Orientul Mijlociu este mai mult decit un spatiu al competitiei intre diverse politici de forta pentru supravietuire. Pentru a obtine o imagine cit mai coerenta, am tinut sa prind in volum nu doar valul de revolte declansat acum 2 ani ci si evenimente, povesti, obiceiuri si intimplari de dinainte de 2011, anul asa numitei treziri arabe. [...] Am incercat sa pastrez in volum obiectivitatea jurnalistica, sa cuprind toate opiniile cu care m-am intilnit in drumurile prin Orient, din Siria pina in Iran si mai ales nuantele care, dupa parerea mea, ofera cele mai multe informatii despre regiune. Cei care vor citi cartea vor decide daca am reusit sau nu ce mi-am propus, adica sa arat un spatiu aflat mereu in miscare, chiar si cind pare neclintit, cu contraste puternice intre traditional si modern dar care coexista de cele mai multe ori intr-un mod fascinant de armonios. Un spatiu in care nuantele schimba istoria, in care ecuatiile universal aplicate cedeaza in fata detaliilor locale, un spatiu in care raspunsurile mari vin deseori din intimplari mici."
Opinia cititorilor