TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Patria mea era un sâmbure de măr HF-HEM-PMEUSD-16-N-001
Vezi
galerie

Patria mea era un sâmbure de măr

de Herta Müller

Titlu apărut în colecția Seria de autor Herta Müller la Humanitas Fiction

Id: #246631

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O discuție cu Angelika Klammer
 

Descriere produs

Cartea de faţă reuneşte discuţiile purtate de autoare la Berlin, în decembrie 2013–ianuarie 2014, cu jurnalista austriacă Angelika Klammer. Titlul este un vers dintr-un distih pe care Herta Müller şi-l repeta mereu, ca pe o incantaţie, pentru a-şi da curaj când trebuia să meargă la interogatoriile de la Securitate: Patria mea era un sâmbure de măr, / căutându-mi drumul între seceră şi stea.

 

Discuţiile refac drumul parcurs de Herta Müller din satul natal până la scriitoarea de azi şi laureata Premiului Nobel – este deci un volum autobiografic. Problematica e, în esenţă, cea cunoscută şi din alte opere literare şi eseistice ale autoarei, dar prin dialog amintirile şi reflecţiile ei dobândesc o acuitate deosebită. Considerațiile despre scris ocupă un loc important, volumul fiind totodată un autoportret al Hertei Müller şi o ars poetica.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Herta Müller

Traducător: Alexandru Al. Şahighian

despre: Angelika Klammer

Data apariției: noiembrie 2016

ISBN: 978-606-779-104-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

„La Herta Müller frumuseţea şi groaza sunt strâns învecinate. […] Urâţenia era mereu prezentă, atotputernică şi de neînvins; frumuseţea, în schimb, era un program de rezistenţă individuală, şi prin urmare o problemă de supravieţuire. Frumuseţea putea fi produsă mai cu seamă prin limbaj. Greu de spus ce ar fi devenit Herta Müller în absenţa dictaturii care a forţat-o să scrie pentru a se autoafirma şi care a fost subiectul major al vieţii ei. Dar forţa de atracţie magnetică pe care o exercită cuvintele asupra ei ne face să presupunem că ar fi existat atunci un alt factor declanşator.”

Süddeutsche Zeitung

„Interviurile se consideră că ţin de genul jurnalistic, nu de cel literar, dar prin felul emoţionant, tulburător în care se mărturiseşte Herta Müller în această carte de interviuri, ea a creat literatură, şi anume literatură majoră.”

Der Spiegel
Herta Müller
Herta Müller
Autor

Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf din Banatul şvăbes...

vezi autor
Alexandru Al. Şahighian
Alexandru Al. Şahighian
Traducător

Alexandru Al. Şahigian, este traducător, născut la 13 februarie 1950 la Bucureșt...

vezi autor