TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Între păduri și ape HU-PLF-NPIALP-16-N-001
Vezi
galerie

Între păduri și ape

de Patrick Leigh Fermor

Titlu apărut în colecția Memorii | Jurnale la Humanitas

Id: #243659

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
La pas spre Constantinopol, de la Dunărea de mijloc până la Porțile de Fier
 

Descriere produs

La mijlocul anilor ’30, Paddy, un tânăr cultivat, nonconformist şi aventurier, renunţă pentru o vreme la studii şi porneşte într-o călătorie la pas prin Europa, din Olanda până la Constantinopol. Iar după patruzeci de ani Patrick (Paddy) Leigh Fermor, consacrat deja ca unul dintre cei mai mari stilişti ai literaturii secolului XX, aşterne pe hârtie această odisee de tinereţe inspirându-se din însemnările de pe drum şi lăsându-se purtat de caleidoscopul amintirilor.


Între păduri şi ape este povestea călătoriei de la graniţa austriacă până la Porţile de Fier, printr-o Europă Centrală ce sfidează trecerea timpului şi semnele de rău augur ale istoriei. În inima ei, Transilvania interbelică văzută prin ochii drumeţului străin ne pare astăzi un tărâm îndepărtat, desprins din legendă şi mit. În păduri lumina şi penumbra au nuanţe nesfârşite, munţii ascund unghere pline de mister, conacele păstrează pitorescul vechii nobilimi, iar satele îşi etalează în tihnă tradiţiile. Şi, mai presus de toate, diversitatea oamenilor nu împiedică ospitalitatea, prietenia şi chiar dragostea, notele dominante ale acestor pagini de neuitat.


„Văzându-mă încurcat, un vecin mi-a spus cu ce să încep: mai întâi, trebuia să beau păhărelul cu rachiu; apoi să mănânc linguriţa de dulceaţă delicioasă din petale de trandafiri care era pregătită pe o farfuriuţă de sticlă, apoi să beau o jumătate de pahar de apă; şi, în sfârşit, să sorb din degetarul cu cafea densă şi fierbinte vârât într-un suport filigranat. Ritualul trebuia încheiat golind paharul şi primind tutun, în acest caz o ţigară aromată răsucită de mână chiar pe insulă. Între timp, bătrânii stăteau în tăcere şi zâmbeau, oftând din vreme-n vreme, adresându-mi câte-un cuvânt prietenos într-o română aparent stricată; doctorul spusese că pe uscat accentul şi stilul lor stârneau amuzamentul. Între ei vorbeau în turcă, limbă pe care n-o mai auzisem niciodată…”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Patrick Leigh Fermor

Traducător: Mariana Piroteală

Prefaţator: Jan Morris

Data apariției: martie 2016

Titlu original: Between the Woods and the Water: On Foot to Constantinople from the Middle Danube to the Iron Gates

ISBN: 978-973-50-5105-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 308

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: aventură, interbelic, iubire, prietenie

 

Opinii editoriale

„Patrick Leigh Fermor nu poate fi numit pur şi simplu autor de memorii de călătorie; ar însemna prea puţin. Este un artizan de esenţe divine ireductibile, şi fiecare frază a lui pare să locuiască într-o capsulă a timpului.”

Robert Kaplan, autorul cărţii „În umbra Europei”

„Sir Patrick Leigh Fermor este o combinație între Indiana Jones, James Bond și Graham Greene.”

BBC News
Patrick Leigh Fermor
Patrick Leigh Fermor
Autor

Sir Patrick Leigh Fermor (11 februarie 1915–10 iunie 2011) este cel mai apreciat...

vezi autor