TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cum am trecut prin comunism HU-LUB-CATPCA-19-N-001
Vezi
galerie

Cum am trecut prin comunism

de Lucian Boia

Titlu apărut în colecția Seria de autor Lucian Boia la Humanitas

Id: #261851

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Al doilea sfert de veac
 

Descriere produs

„La vremea lui, comunismul părea veşnic. Nu se întrevedeau soluţii de ieşire. Pe cât am putut, mi-am amenajat mici spații de libertate, inevitabil însă limitate și aflate sub supraveghere.


Începând din 1980, nu s-au mai făcut nicăieri avansări în sistemul universitar. Era o nedreptate flagrantă, care, în ce mă priveşte, se traducea şi printr-o jenă financiară permanentă. De la un an la altul, viaţa devenea tot mai complicată. Începând cu pâinea cea de toate zilele. Oamenii, aşezaţi la cozi nesfârşite în faţa magazinelor alimentare goale, aşteptau să se aducă ceva, orice. Maică-mea descoperise la o coadă «rezonabilă» aşa-zişii «cârnaţi de bere», cam suspecţi de felul lor, pe care îi împărţeam cu câinele. Câinelui chiar că-i plăceau.


Evadam, pe cât posibil, din neplăcuta realitate citind pe nerăsuflate cărţi franţuzeşti. Seară de seară, ascultam cu regularitate Vocea Americii. Am putut urmări astfel filmul întreg al destrămării regimurilor comuniste în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia… În presa românească nu se sufla o vorbă despre ceea ce se petrecea la doi paşi de noi, de jur împrejurul ţării. România părea imobilă. Până într-o zi, când totul a explodat, cu o violenţă neînchipuită.”

Lucian Boia

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Boia

Data apariției: mai 2019

ISBN: 978-973-50-6423-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 188

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, totalitarism, libertate

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Lucian Boia continuă publicarea memoriilor sale cu un nou capitol, de data asta ceva mai important în privința formării sale profesionale, cuprinzând anii facultății, angajării la universitate, confer......“

citește mai mult
Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Probabil că toată lumea s-a obișnuit ca istoricul și eseistul Lucian Boia să revină în preajma unuia dintre târgurile mari de carte din capitală cu un volum nou pe piață. O dată sau de două ori pe an,......“

citește mai mult
Lucian Boia
Lucian Boia
Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultate...

vezi autor