TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (Ediția a II‑a) PO-ANO-RPIMTD-14-N-001
Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (Ediția a II‑a)
Vezi
galerie

Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (Ediția a II‑a)

de Andrei Oişteanu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Andrei Oişteanu la Polirom

Id: #238755

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volumul cuprinde studii, articole şi eseuri scrise în perioada 1984-2014, unele inedite, despre viaţa şi opera lui Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu. Sînt abordate şi aspecte delicate sau controversate, precum simpatia legionară a lui Eliade sau asasinarea lui Culianu, autorul urmărind în general modul brutal şi tragic în care, în diverse feluri, politica a influenţat destinele celor doi istorici ai religiilor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Andrei Oişteanu

Data apariției: noiembrie 2014

ISBN: 978-973-46-4806-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 432

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Cartepedia Cartepedia

,,De două ori pe lună, redacția revistei Semne Bune vine în vizită pe Cartepedia și îți recomandă cele mai interesante lecturi pe care poți pune mâna. ...“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Cartea lui Oisteanu e foarte vie, in primul rind fiindca ne aflam in fata unui savant decomplexat, deloc scortos sau aulic, a carui implicare politica in cotidian e exemplara, si, in al doilea rind, pentru ca relatia sa cu Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu a reprezentat o experienta de viata."

octombrie 2007, Apostrof - Ştefan Borbely

"Andrei Oisteanu, cunoscut mai degraba pentru studiile sale de istorie a religiilor si a mentalitatilor (Imaginea evreului in cultura romana. Studiu de imagologie in context est-central European, Ordine si haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca) sau ca romancier (Cutia cu batrini), surprinde de aceasta data cu o carte de publicistica nascuta din pasiunea si admiratia sa pentru Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Religie, politica si mit este o carte compozita. Exista aici si numeroase fragmente si bucati inedite si incitante, care pot arunca o lumina noua asupra anumitor zone de penumbra biografica a celor doi savanti. Daca la acestea adaugam si citeva eseuri cu miez ale lui Andrei Oisteanu, ceea ce rezulta este un volum de citit cu creionul in mina."

nr. 26, iulie 2007, România literară - Răzvan Mihai Năstase

"Intrebarea esentiala in ceea ce-l priveste pe savantul Eliade este in ce masura adeziunea sa la o anumita ideologie de dreapta in anii ’30-’40 a viciat opera stiintifica. Evident, in functie de gradul de partinire, criticii au afirmat fie ca da, fie ca nu. Retinem ca pertinenta concluzia lui Andrei Oisteanu care, invitind la prudenta in formularea unor asertiuni transante si definitive intr-o chestiune atit de delicata, opineaza ca Eliade a avut puterea de a nu face compromisuri politice in partea cea mai importanta a operei sale, cea de istoric al religiilor."

ianuarie 2013, Viaţa Românească, nr. 1-2 - Oana Merca

"Trebuie subliniat insa ca vom putea gasi in volumul de fata mai multe teme de deosebit interes. Hermeneutica aplicata a unor importante texte ale celor doi profesori de istoria religiilor decurge firesc, dintr-o serioasa cunoastere a domeniului. Temele politice sint contextualizate si abordate inteligent, fara patima."

22 august 2007, Adevărul literar şi artistic - Marius Vasileanu

"Cartea ofera posibilitatea unei priviri perspectivice, multifocale, surprizind contururile serpuitoare ale unei relatii ce a evoluat de la iubire, daca nu la razvratire, cel putin la delimitarea implicita, vocatia de profesor-maestru a lui Eliade bucurindu-se de privilegiile pe care G. Steiner le asocia acestei meserii: «A destepta intr-o alta fiinta omeneasca puteri si vise care sa le intreaca pe ale tale, a le induce altora iubirea pentru ceea ce iubesti, a face din prezentul tau interior viitorul tau - iata o tripla aventura ce nu are asemanare»."

2-8 august 2007, Observator Cultural - Dana Pîrvan Jenaru

"Prin volumul lui Andrei Oisteanu ne aflam pe terenul, intotdeauna accidentat al polemicilor intelectuale. Iata de ce aceasta carte va fi citita cu extrem de mult interes si profit atit de catre publicul de acum, indiferent de generatia careia el ii apartine, cit si de catre cei care, peste ani, vor incerca sa scrie istoria intelectuala accidentata a acestei perioade."

19-25 iunie 2007, Revista 22 - Răzvan Brăileanu

"Cartea lui Andrei Oisteanu nu-si propune sa aduca in alta lumina raporturile dintre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Ea este o colectie de texte despre cei doi cuprinzind eseuri, conferinte, recenzii, interventii la mese rotunde si chiar prezentatri improvizate la lansari de carte."

16 noiembrie 2007, România literară - Tudorel Urian

"Volumul Religie, politica si mit pune in perspectiva o serie de aspecte pe care istoria nu trebuie sa le uite: perioada de „deraiere” ideologica a istoricului religiilor Mircea Eliade, prin simpatizarea Garzii de Fier, relatia extraordinara intre Eliade si discipolul sau, istoricul Ioan Petru Culianu, presiunile si hartuirea intensa a Securitatii, munca titanica a celor doi istorici, precum si halucinantul episod al asasinarii lui I.P. Culianu. Textul bogat in referinte releva doua personalitati extraordinare, ale caror preocupari in zona cercetarii si ale caror minti stralucite au produs texte esentiale pentru cultura romana. In cazul lui Eliade, volumul stirneste neasteptate curiozitati legate de mecanismul de gindire al istoricului religiilor, un om cu o minte complexa, ale carui alegeri, fie ele si eronate in contextul istoric, nu pot fi interpretate simplist, pentru a evita riscul de a-l reduce pe cercetatorul roman la suma citorva alegeri neinspirate. Din aceasta perspectiva, trebuie sa recunosc ca, avind in vedere delicatetea subiectului, apreciez pozitia asumata de cercetatorul Andrei Oisteanu, care ofera o imagine de ansamblu, fara a emite judecati extreme de valoare, alegind o analiza obiectiva, in context istoric, nu in afara sa, pentru a marca erorile de judecata, fara a stirbi din valoarea stiintifica a lucrarilor."

13 mai 2013, SemneBune.ro - Andreea Banciu
Andrei Oişteanu
Andrei Oişteanu
Autor

Andrei Oișteanu este cercetător, membru în Consiliul Științific al Institutului...

vezi autor