TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Biruinţa unei iubiri: Dinu şi Nelli Pillat HU-DPN-BUIDIN-18-P-001
Vezi
galerie

Biruinţa unei iubiri: Dinu şi Nelli Pillat

de Dinu Pillat, Nelli Pillat

Titlu apărut în colecția Memorii | Jurnale la Humanitas

Id: #253042

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Pagini de corespondență
 

Descriere produs

Subiectul acestui volum este, într-adevăr, iubirea atotbiruitoare dintre un bărbat și o femeie greu încercați de vremuri. Bărbatul este Dinu Pillat (1921-1975), fiul poetului Ion Pillat, "cap de lot", alături de Constantin Noica, în sinistrul proces inscenat de Securitate, la sfârșitul anilor '50, unui grup de intelectuali socotiți vinovați de "uneltire contra ordinii sociale"; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic și istoric literar. Femeia este Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetătoare și memorialistă, colega de facultate la Litere și Filozofie cu Dinu Pillat și, din 1944, soția lui.



După moartea lui Nelli în 2005, Monica Pillat-Săulescu, ea însăși scriitoare, a reconstituit dialogul epistolar al părinților săi, completându-l cu pagini de corespondență adiacente, fotografii și facsimile. Scrisorile, păstrate cu sfințenie în familie, au fost grupate de editoare, după datele lor, în patru etape definitorii pentru biografia cuplului Pillat: idealurile și iluziile de tinerețe ale celor doi corespondenți (1942-1946), naufragiul produs în viața lor de regimul comunist (1947-1962), întoarcerea din închisoare a lui Dinu Pillat și viața familiei până la moartea acestuia (1964-1975), dăinuirea iubirii dincolo de moarte (1976-2001). În ultima etapă, Nelli Pillat corespondează cu fiica sau cumnata sa, dar Dinu Pillat e prezent în fiecare rând pe care-l scrie; iar spre capătul vieții, iubirea pentru el devine sursa de iluminare spirituală, ca pentru a confirma ce îi scrisese Dinu în 1946: "Între noi doi, un sfârșit nu va putea aduce nici măcar moartea cea adevărată, fiindcă dincolo de viața de aici ne așteaptă alta viață.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dinu Pillat, Nelli Pillat

Ediţie îngrijită de: Monica Pillat

Prefaţator: Horia-Roman Patapievici

Data apariției: martie 2018

ISBN: 978-973-50-5960-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 500

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: iubire

 

Opinii editoriale

„Misterul acestei iubiri nu se elucidează nici în moarte, precum iubirea dintre Romeo și Julieta; nici în violență, precum iubirea manipulată perfid dintre Othello și Desdemona; nici în asumarea unei sarcini istorice mărețe, precum iubirea dintre Enea și Didona; nici în insondabilul mister al eșecului, precum iubirea dintre Marie Arnoux și Frédéric Moreau. Iubirea dintre Nelli și Dinu se elucidează în misterul promisiunii «Eu voi fi cu tine» și «Iată, Eu vin curând»… Cartea iubirii lui Nelli și Dinu este, prin adâncimea ei neverosimilă, o carte despre Judecata de Apoi (cartea pierdută a lui Dinu Pillat se numea Așteptând ceasul de apoi), o carte despre ce rămâne din noi după ce moartea ori răutatea oamenilor ne-a smuls dintre vii.”

H.-R. Patapievici
Dinu Pillat
Dinu Pillat
Autor

Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş, s-a...

vezi autor
Monica Pillat
Monica Pillat
Ediţie îngrijită de

Monica Pillat (n. 8. X. 1947, Bucureşti), fiica lui Dinu şi a Corneliei Pillat,...

vezi autor
Horia-Roman Patapievici
Horia-Roman Patapievici
Prefaţator

Horia-Roman Patapievici - născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică...

vezi autor