TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Balada EC-ADL-BALADA-20-N-001
Balada
Vezi
galerie

Balada

de Adrian Lesenciuc

Titlu apărut în colecția Biografii la Creator

Id: #372740

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul Balada este scris de Adrian Lesenciuc, descendent din familia Golembiovschi-Porumbescu. Povestea acestei familii, în parte ilustrată prin filmul românesc Ciprian Porumbescu (1973), regizat de Gheorghe Vitanidis, cu Vlad Rădescu și Emanoil Petruț în rolurile lui Ciprian și Iraclie, este dusă mai departe, la fel cum ecourile cântecelor marelui compozitor român sunt amplificate mereu. Celebra compoziție, Balada, însoțește acest roman ce ilustrează una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatură română. 
 
Când cea mai frumoasă poveste de dragoste nu-i are drept eroi pe Romeo și Julieta, ci pe marele compozitor Ciprian Porumbescu și pe iubita lui, Berta, când trista întâmplare biblică a dreptului Iov care pierde aproape totul, dar nu-și pierde sufletul, se repetă, cu preotul Iraclie, tatăl lui Ciprian, în locul prearăbdătorului sfânt, când istoria, puterea, lăcomia și religia complotează împotriva oamenilor, dar Ciprian și tatăl sau Iraclie rămân demni și neînfrânți, povestea ce le cuprinde e mai mult decât ficțiune.
 
Bazat pe biografia familiei Porumbescu, cu două personaje centrale, Iraclie și Ciprian, romanul Balada este tulburător prin puritatea iubirii și a demnității care învinge diferențe, discriminări, abuzuri. Iubirea și demnitatea celor doi rămân peste veacuri pildă nemuritoare a omului care înfrânge istoria cu ceea ce e mai frumos și profund în sufletul unui popor: cântecul.
 
Tatăl și fiul pleacă în căutarea cântecului mântuitor și, pe parcursul celor 16 episoade din carte, povestite de cei doi, dar și de alte personaje, printre care și de poetul Mihai Eminescu, apropiat al familiei, trăiesc drama țării vândute, a familiei decimate, a umilinței din partea celor ce împart puterea, a dragostei interzise de norme religioase de neînțeles, a bolii care macină și ucide. Când încercările par a nu mai avea șanse, se ivește Balada ce devine însăși personaj al cărții și repovesteste viața ținutului vândut: Bucovina, viața preabunului preot Iraclie, a fiului său Ciprian Porumbescu, a iubirii aparent înfrânte, dar mereu învingând dincolo de distanțe, de impuneri, de moarte.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Adrian Lesenciuc

Data apariției: aprilie 2020

ISBN: 978-606-029-361-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 344

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Creator

 

Opinii editoriale

Salut apariția Baladei lui Ciprian Porumbescu, carte scrisă cu mult har de către unul dintre descendenții familiei. Nu e numai o carte pe care o citești cu plăcere, ci este povestea adevărată a unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori români, care, chiar dacă s-a mutat între Îngeri mult prea devreme, a rămas în conștiința tuturor românilor drept cel care a scris melodiile cele mai cunoscute, alături de cele ale lui George Enescu.

Gabriel Croitoru

Am cunoscut Bucovina în urmă cu aproape jumătate de secol, ca protagonist al filmului Ciprian Porumbescu - regizat de Gheorghe Vitanidis, binecuvântată fie-i și lui memoria - și pentru mine paginile cărții se mistuie în amintirile adolescentului care la nici 20 de ani debuta într-o creație cinematografică pe care nu are cum să o uite. Scriitorul Adrian Lesenciuc reface cu atâta dragoste de adevăr timpul lui Ciprian și al tatălui său, Iraclie, al întregii familii, al celorlalte personaje, de parcă ar fi fost parte din echipa de filmare sau, mai miraculos, ar fi fost prezent la evenimentele și frământările celor de acum 150 de ani, contemporani cu marele muzician.

Vlad Rădescu