TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pictura murală maramureșeană. Meșteri zugravi și interferențe stilistice AC-ANB-PMMMZI-15-N-001
Pictura murală maramureșeană. Meșteri zugravi și interferențe stilistice
Vezi
galerie

Pictura murală maramureșeană. Meșteri zugravi și interferențe stilistice

de Anca Bratu

Titlu apărut în colecția Monografii la ACS

Id: #242025

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Publicată în anul 1982, de către Editura Meridiane, cartea Pictura murală maramureșeană. Meșteri zugravi și interferențe stilistice, va fi prima lucrare consistentă asupra acestei teme, în literatura de specialitate din România. Autoarea, istoricul de artă Anca Pop-Bratu, depășește prin această carte, limitele circumscrise de articolele și studiile anterioare, privitoare la pictura interioară a bisericilor de lemn maramureșene, sintetizând caracteristicile unei creații puțin cunoscute.

Informații extrase din însemnările aflate pe cărți vechi bisericești, descifrarea unor înțelesuri ale temelor iconografice folosite, descifrarea unor semnături de pictori-zugravi, aflate pe iconostase, își găsesc importanța într-un nou text, cu interpretări subtile și ample, care lămuresc deopotrivă specialistul și profanul. Deși lucrarea abordează numai bisericile cuprinse în perimetrul văilor Marei, Cosăului, Izei și Vișeului, din regiunea unitară din punct de vedere cultural cunoscută sub numele de Maramureșul istoric, din care o bună parte se întinde și dincolo de râul Tisa, în Ucraina, aceasta depășește categoria de repertoriu al picturilor murale dintr-o serie de monumente și nici nu reprezintă un comentariu extensiv al publicațiilor mai vechi ale altor autori.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Anca Bratu

Data apariției: noiembrie 2015

ISBN: 978-606-935-837-5

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 391

Limbă: Engleză, Franceză, Română

Dimensiuni: 17x22 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: ACS

 

Opinii editoriale

"Lucrarea Ancăi Bratu a constituit o temeinică punere în valoare a artei maramureșene, iar lucrările publicate mai recent, albume sau monografii, au confirmat contribuția sa completând-o doar într-o mică măsură."

prof. univ. dr. Corina Popa