TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Forma urmează situației. Orașul contemporan anticipat de situaționiști OZ-SIM-FUSOCA-21-N-001
Forma urmează situației. Orașul contemporan anticipat de situaționiști
Vezi
galerie

Forma urmează situației. Orașul contemporan anticipat de situaționiști

Id: #371413

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volumul pune în discuție teoriile grupării de avangardă Internaționala Situaționistă și analiza unor proiecte experimentale de intervenție în spațiul public din Cluj-Napoca, concepute și analizate prin prisma acestor teorii. Cartea are ca bază cercetarea autorului elaborată în perioada 2013-2017 în cadrul studiilor doctorale, intenția studiului fiind aceea de a trata în paralel cercetarea teoretică și analiza unor acțiuni directe, în teren.


Cercetarea analizează relevanța teoriilor situaționiste pentru fenomenele și practicile contemporane experimentate de grupurile de inițiativă urbană din Cluj-Napoca – autorul fiind unul dintre promotorii acestor grupuri –, felul în care pot fi privite aceste experimente folosind perspectiva situaționistă și aportul acestei poziții de lecturare la descifrarea acțiunilor urbane propuse de grupurile de inițiativă neguvernamentale. Concluziile studiului urmăresc raportarea experimentelor urbane contemporane la utopia situaționistă și modul în care inițiatorii acestora văd implicarea lor directă în intervenții în cadrul urban, inspirate de teoriile situaționiste.

 

Proiectele prezentate și analizate ca studii de caz sunt:
• „La Terenuri. Spațiu comun în Mănăștur” • un proiect de activare urbană a unui spațiu verde neglijat de autorități, situat în Mănăștur, cel mai mare cartier clujean.
• „Parcul Est” • intervenție care pornește de la un parc proiectat în anii ’80 pentru zona de est a Clujului, care este în pericol să ajungă imposibil de implementat din cauza presiunii intereselor imobiliare private. Prin acest proiect, inițiatorii atrag atenția asupra nevoii acute de spații verzi în cartierele Clujului;
• acțiuni pe Someș • o serie de proiecte care propun activități pe malurile râului Someș, râu ce traversează centrul orașului Cluj-Napoca și a cărui prezență a fost multă vreme ignorată în viața orașului. Inițiatorii proiectului militează pentru colonizarea malurilor și integrarea cursului de apă în viața urbană.

 

Cartea a fost publicată cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

extinde
 

Detalii produs

Ilustrator: Silviu-Teofil Medeșan

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 9786069332771

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 334

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Ozalid