TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (Ediția a II‑a)

Andrei Oişteanu
Volumul cuprinde studii, articole şi eseuri scrise în perioada 1984-2014, unele inedite, despre viaţa şi opera lui Mircea Eliade şi Ioan...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-4806-1
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Volumul cuprinde studii, articole şi eseuri scrise în perioada 1984-2014, unele inedite, despre viaţa şi opera lui Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu. Sînt abordate şi aspecte delicate sau controversate, precum simpatia legionară a lui Eliade sau asasinarea lui Culianu, autorul urmărind în general modul brutal şi tragic în care, în diverse feluri, politica a influenţat destinele celor doi istorici ai religiilor.

Cuprins extins:
„Eclipsa ratiunii” la Ion Antonescu si „miopia politica” la Mircea Eliade
Incercare de racolare: „agent de influenta” pe linga Mircea Eliade
Eliade si miscarea hippie
Eliade
de la opium si cannabis la amfetamine
O intilnire cu Ioan Petru Culianu
Despre gnosticism
bogomilism si nihilism
cu Ioan Petru Culianu
Misterul mortii lui Culianu
Intre „Garda de Lemn” si „Fiii lui Avram Iancu”
15 ani fara Culianu
Culianu versus Eliade
Data apariției: noiembrie 2014
Editura: Polirom
Pagini: 432
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
studii si monografii, articole, prelegeri, istoria religiilor, Securitate, asasinarea lui Culianu, legionarism

Opinii Editoriale

octombrie 2007, Apostrof - Ştefan Borbely
"Cartea lui Oisteanu e foarte vie, in primul rind fiindca ne aflam in fata unui savant decomplexat, deloc scortos sau aulic, a carui implicare politica in cotidian e exemplara, si, in al doilea rind, pentru ca relatia sa cu Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu a reprezentat o experienta de viata."
nr. 26, iulie 2007, România literară - Răzvan Mihai Năstase
"Andrei Oisteanu, cunoscut mai degraba pentru studiile sale de istorie a religiilor si a mentalitatilor (Imaginea evreului in cultura romana. Studiu de imagologie in context est-central European, Ordine si haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca) sau ca romancier (Cutia cu batrini), surprinde de aceasta data cu o carte de publicistica nascuta din pasiunea si admiratia sa pentru Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Religie, politica si mit este o carte compozita. Exista aici si numeroase fragmente si bucati inedite si incitante, care pot arunca o lumina noua asupra anumitor zone de penumbra biografica a celor doi savanti. Daca la acestea adaugam si citeva eseuri cu miez ale lui Andrei Oisteanu, ceea ce rezulta este un volum de citit cu creionul in mina."
ianuarie 2013, Viaţa Românească, nr. 1-2 - Oana Merca
"Intrebarea esentiala in ceea ce-l priveste pe savantul Eliade este in ce masura adeziunea sa la o anumita ideologie de dreapta in anii ’30-’40 a viciat opera stiintifica. Evident, in functie de gradul de partinire, criticii au afirmat fie ca da, fie ca nu. Retinem ca pertinenta concluzia lui Andrei Oisteanu care, invitind la prudenta in formularea unor asertiuni transante si definitive intr-o chestiune atit de delicata, opineaza ca Eliade a avut puterea de a nu face compromisuri politice in partea cea mai importanta a operei sale, cea de istoric al religiilor."
22 august 2007, Adevărul literar şi artistic - Marius Vasileanu
"Trebuie subliniat insa ca vom putea gasi in volumul de fata mai multe teme de deosebit interes. Hermeneutica aplicata a unor importante texte ale celor doi profesori de istoria religiilor decurge firesc, dintr-o serioasa cunoastere a domeniului. Temele politice sint contextualizate si abordate inteligent, fara patima."
2-8 august 2007, Observator Cultural - Dana Pîrvan Jenaru
"Cartea ofera posibilitatea unei priviri perspectivice, multifocale, surprizind contururile serpuitoare ale unei relatii ce a evoluat de la iubire, daca nu la razvratire, cel putin la delimitarea implicita, vocatia de profesor-maestru a lui Eliade bucurindu-se de privilegiile pe care G. Steiner le asocia acestei meserii: «A destepta intr-o alta fiinta omeneasca puteri si vise care sa le intreaca pe ale tale, a le induce altora iubirea pentru ceea ce iubesti, a face din prezentul tau interior viitorul tau - iata o tripla aventura ce nu are asemanare»."
19-25 iunie 2007, Revista 22 - Răzvan Brăileanu
"Prin volumul lui Andrei Oisteanu ne aflam pe terenul, intotdeauna accidentat al polemicilor intelectuale. Iata de ce aceasta carte va fi citita cu extrem de mult interes si profit atit de catre publicul de acum, indiferent de generatia careia el ii apartine, cit si de catre cei care, peste ani, vor incerca sa scrie istoria intelectuala accidentata a acestei perioade."
16 noiembrie 2007, România literară - Tudorel Urian
"Cartea lui Andrei Oisteanu nu-si propune sa aduca in alta lumina raporturile dintre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Ea este o colectie de texte despre cei doi cuprinzind eseuri, conferinte, recenzii, interventii la mese rotunde si chiar prezentatri improvizate la lansari de carte."
13 mai 2013, SemneBune.ro - Andreea Banciu
"Volumul Religie, politica si mit pune in perspectiva o serie de aspecte pe care istoria nu trebuie sa le uite: perioada de „deraiere” ideologica a istoricului religiilor Mircea Eliade, prin simpatizarea Garzii de Fier, relatia extraordinara intre Eliade si discipolul sau, istoricul Ioan Petru Culianu, presiunile si hartuirea intensa a Securitatii, munca titanica a celor doi istorici, precum si halucinantul episod al asasinarii lui I.P. Culianu. Textul bogat in referinte releva doua personalitati extraordinare, ale caror preocupari in zona cercetarii si ale caror minti stralucite au produs texte esentiale pentru cultura romana. In cazul lui Eliade, volumul stirneste neasteptate curiozitati legate de mecanismul de gindire al istoricului religiilor, un om cu o minte complexa, ale carui alegeri, fie ele si eronate in contextul istoric, nu pot fi interpretate simplist, pentru a evita riscul de a-l reduce pe cercetatorul roman la suma citorva alegeri neinspirate. Din aceasta perspectiva, trebuie sa recunosc ca, avind in vedere delicatetea subiectului, apreciez pozitia asumata de cercetatorul Andrei Oisteanu, care ofera o imagine de ansamblu, fara a emite judecati extreme de valoare, alegind o analiza obiectiva, in context istoric, nu in afara sa, pentru a marca erorile de judecata, fara a stirbi din valoarea stiintifica a lucrarilor."

Opinia cititorilor