TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Calist Catafyghiotul - misticul contemplativ al Filocaliei bizantine SO-SOA-CCMCAF-13-N-001
Calist Catafyghiotul - misticul contemplativ al Filocaliei bizantine
Vezi
galerie

Calist Catafyghiotul - misticul contemplativ al Filocaliei bizantine

de Sofia Avramova

Id: #239430

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Scrierea aceasta de la sfârșitul Filocaliei grecești și de la sfârșitul spiritualității bizantine — scria pr. prof. Dumitru Stăniloae despre cele 92 de Capitole silogistice și foarte înalte despre unirea cu Dumnezeu și viața contemplativă ale lui Calist Catafyghiotul — reprezintă o sinteză magnifică a întregului scris duhovnicesc de mai înainte și o culme a subtilității de gândire și a simțirii de intensă spiritualitate a Bizanțului. Socotim scrierea că aceasta e poate cea mai frumoasă din toate scrierile filocalice prin profunzimea teologică și prin simțirea ei înflăcărată.”

 

Calist Catafyghiotul este probabil cel mai enigmatic și dificil dintre toți autorii filocalici, căruia i se datorează cea mai complexă viziune asupra vieții contemplative din întreaga mistică bizantină. Pentru a facilita accesul avizat, volumul de față propune o dublă restituire: o nouă traducere a Capitolelor calistiene datorată diac. Ioan I. Ică jr, atentă la implicațiile lor filozofice, și o amplă interpretare a acestora.

 

Sofia Avramova, specialistă în filozofia medievală la Universitatea din Montreal, Canada, oferă prima și deocamdată singura reconstituire și interpretare a structurilor filozofice de profunzime ale gândirii mistice a lui Calist pe firul analizei relațiilor dintre Unu și intelect, a evidențierii rolului infinitului și naturii dialectice a discursului mistic. Investigația atentă culminează în restituirea teoriei calistiene despre contemplare permițând cititorului să aprecieze forța speculativă și sintetică unice ale acestui mistic bizantin aproape uitat.

 

O premieră remarcabilă, volumul de față este un instrument indispensabil pentru toți cei doritori de o mai profundă și exactă înțelegere a dimensiunilor contemplative ignorate ale spiritualității Filocaliei.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sofia Avramova

Traducător: Ioan I. Ică Jr., Maria-Cornelia Ică jr.

Data apariției: decembrie 2013

ISBN: 978-973-7859-89-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 372

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Sophia

Teme: creștinism

 

Loc în topurile Cartepedia

Ioan I. Ică Jr.
Ioan I. Ică Jr.
Traducător

Diacon Ioan I. Ică Jr. N. 15 aug. 1960, în Sibiu, fiul lui lcă loan sen. Studi...

vezi autor