TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dominația masculină AR-PIB-DOMINM-17-N-001
Vezi
galerie

Dominația masculină

de Pierre Bourdieu

Titlu apărut în colecția Cărţi cardinale la Art

Id: #250791

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediția a II-a, revizuită
 

Descriere produs

O analiză minuțioasă a resorturilor dominației masculine


Dominația a reprezentat o preocupare constantă în prodigioasa operă a lui Pierre Bourdieu. În această lucrare mică, dar foarte densă, sociologul francez intră pe terenul feminismului și încearcă să analizeze resorturile dominației masculine. Cum ne putem explica perenitatea viziunii androcentrice care continuă să anime raporturile dintre sexe în societatea noastră?


Dominația masculină este atât de înrădăcinată în conștientul nostru, încât nici nu mai observăm. Ea corespunde întru totul așteptărilor noastre și de aceea întâmpinăm dificultăți serioase în a o repune în discuție.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Pierre Bourdieu

Traducător: Bogdan Ghiu

Data apariției: noiembrie 2017

Titlu original: Masculine Domination

ISBN: 9786067104899

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x22 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Art

Teme: manipulare, societate

 

Din blogul Cartepedia

Alexandra Bondoc Alexandra Bondoc

,,Volumul Dominația masculină scris de Pierre Bourdieu reprezintă, în ciuda numărului limitat de pagini, un aport important adus de sociologul francez domeniului cultural al studiilor de gen. Textul a f......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

P. Bourdieu ne spune că acest lucru se întâmplă pentru că structurile de dominație sunt produsul unui travaliu neîncetat (deci istoric) de reproducere la care contribuie diverși agenți: bărbații  (prin violență fizică și violență simbolică), femeile, victime inconștiente ale propriului lor habitus, și instituții precum familia, biserica, școala sau statul. Demonstrația începe printr-un ocol amplu în tradiția kabilă pe care autorul a studiat-o cu ocazia primelor sale cercetări etnologice în Algeria. Această cultură mediteraneană îi servește de minune drept matrice pentru a înțelege cum o diviziune arbitrară între sexe poate deveni o construcție socială naturalizată.

Sciences humaines

Succes editorial imediat contestat și criticat, această lucrare vrea să demonstreze că distincția bărbat/femeie este nu atât un fapt biologic, cât o construcție socială, femeile înseși contribuind, inconștient-corporal-postural, la dominația exercitată de bărbați, pe care o vor fi interiorizat nici mai mult, nici mai puțin decât adoptând tocmai categoriile de gândire ale celor care le domină. Dominația decurge din dominație, esențială fiind tocmai reproducerea Aceluiași: tautologie?

Bogdan Ghiu

Contribuția majoră a lui Bourdieu la gender studies constă nu atât în întrebările la care răspunde, cât mai degrabă în întrebările pe care ne îndeamnă să ni le punem.

Contemporary Sociology
Pierre Bourdieu
Pierre Bourdieu
Autor

Pierre Bourdieu (1930-2002), sociolog francez. A studiat filosofia la École nor...

vezi autor
Bogdan Ghiu
Bogdan Ghiu
Traducător

Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, urbanologie) și traducăt...

vezi autor