TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Clasa culturală ID-MAR-CLASAC-17-N-001
Clasa culturală
Vezi
galerie

Clasa culturală

de Martha Rosler

Titlu apărut în colecția Balkon la Idea Design

Id: #247484

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Ce asigură succesul unui oraş în zilele noastre? De-a lungul ultimelor câtorva decenii, în oraşele din întreaga lume, artiştii – şi, într-un sens mai larg, muncitorii din domeniile creative – au devenit tot mai importanți pentru discursurile despre revitalizarea urbană şi despre dezvoltarea cetățenească.
În multe locuri, artiştii aflați în căutarea unor chirii ieftine au ajuns să constituie icul gentrificării. Cu toate astea, aşa-numită clasă creativă include categorii întregi de muncitori „cognitivi”, care se bucură de condiții cu mult mai puțin precare decât artiştii, iar bogăția lor conduce permanent la dislocarea atât a rezidenților din clasa muncitorească, cât şi a acelora din rândul artiştilor. În oraşul creativ, transformarea în mărci de piață a mişcărilor subculturale, traducerea noului în vechi şi profesionalizarea artei se combină pentru a produce o interfață „socială” prietenoasă cu utilizatorii, îmbrăcată în harnaşamentul mediilor artistice boeme.
Cum să răspundem violenței surde a unui peisaj urban care se adaptează exploziilor succesive prin dizolvarea sau suprimarea intenționată, până la amnezie, a distincțiilor de clasă? S-a ivit oare o contradicție între politica declarată a artiştilor şi rolul lor efectiv în fluxurile capitalului global, care trec prin bienale şi târguri de artă? Putem considera oare angajamentul atâtor artişti de partea mişcării Occupy ca un semn al dorinței lor de mobilizare şi de redirecționare a energiilor înspre dreptatea socială?

extinde
 

Detalii produs

Autor: Martha Rosler

Traducător: Ovidiu Ţichindeleanu

Data apariției: ianuarie 2017

ISBN: 978-606-8265-42-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Idea Design