TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Raiul pe pământ AR-MAS-RAIUPP-17-N-001
Vezi
galerie

Raiul pe pământ

de Mariusz Szczygieł

Titlu apărut în colecția Ocheanul întors la Art

Id: #247492

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

După volumul Gottland, o bijuterie dedicată Cehoslovaciei secolului trecut, premiatul autor polonez Mariusz Szczygieł recidivează cu această carte, un imn ironic și derutant închinat Cehiei contemporane. La granița dintre sociologie și reportaj literar, Raiul pe pământ este un volum despre tot ce l-a fascinat în ultimul deceniu în țara lui preferată.



Szczygieł se uită la posturile de televiziune cehești, citește ediții de chioșc despre vedetele lor și romane populare, merge la teatru și la cinema. Se duce și în toalete publice unde descoperă cu încântare îndemnuri ca acesta: PREȚUIȚI BUNĂVOINȚA ÎNTÂMPLĂTOARE ȘI FAPTELE FRUMOASE LIPSITE DE SENS. Are întâlniri fabuloase cu filosoful și poetul Egon Bondy, fotograful Jan Saudek, artistul  David Černý, dar și cu vedeta de televiziune Halina Pawlowská, un fel de Bridget Jones a Cehiei, care a scris cărți precum De ce nu m-am spânzurat sau Hipopotamii nu plâng.



Frecventează asiduu și crematoriile unde constată că cehii nu se înghesuiesc să ridice urnele cu rămășitele celor apropiați, iar despre înmormântări nici nu poate fi vorba. Reușind magistral să nu judece, ci doar să înțeleagă, scriitorul îi întreabă pe cehi – care se laudă că sunt cel mai ateu popor din Europa - „Cum se poate trăi fără Dumnezeu?” și dacă mai are vreun rost să faci fapte bune dacă nu mai există pedepse și recompense după moarte. Răspunsurile pe care le primește sunt bulversante și fascinante, iar cauzele pe care autorul le identifică încercând să explice aversiunea cehilor față de catolicism sunt cel puțin pasionante.  



Cehia e o țară unde râsul e bine văzut, iar suferința nu e pe placul nimănui. Și un polonez a avut grijă să ne-o dezvăluie în toată splendoarea și complexitatea ei.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mariusz Szczygieł

Traducător: Cristina Godun

Data apariției: ianuarie 2017

Titlu original: Zrób sobie raj

ISBN: 978-606-710-352-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Art

Teme: societate

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,După ce am citit „Gottland”, am spus că trebuie nepărat să văd Cehia lui Szczygieł. Acum, imediat după ce am terminat de citit noul volum publicat de editura Art – „Raiul pe pământ”, singurul lucru ca......“

citește mai mult
Vlad Zver Vlad Zver

,,Se poate trăi fără Dumezeu? Aceasta este întrebarea cheie în jurul căreia sunt construite (unele mai mult, altele mai puțin) textele din acest volum al lui Szczygieł. Cehii se consideră cea mai atee n......“

citește mai mult