TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cioran sau un trecut deocheat PO-MAP-CISUTD-11-N-001
Cioran sau un trecut deocheat
Vezi
galerie

Cioran sau un trecut deocheat

de Marta Petreu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Marta Petreu la Polirom

Id: #205984

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Oamenii nu vorbesc decât despre ceea ce ascundem”, observă, nu fără amărăciune, Cioran, adăugând: „Dac-am comis o greșeală în trecut, cu cât o mărturisim mai puțîn, cu atât ceilalți revin asupra ei și-o comentează”. Filosoful român refugiat la Paris și devenit unul dintre marii autori de limba franceză știa ce spune: în Franța, el a fost permanent in situația de a-și ascunde trecutul românescadică articolele politice extremiste și volumul Schimbarea la față a României (1936). Cartea Martei Petreu reconstituie, minuțios și documentat, circumstanțele filosofice și istorice care l-au dus pe tânărul Cioran la o opțiune politică extremistă și analizează insolită  combinație de idei —de extremă dreapta legionară și de extremă stânga bolșevică —, aducând dovezile despărțirii de trecutul sau „deocheat”. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marta Petreu

Data apariției: 2011

ISBN: 978-973-46-1933-7

EAN-16: 978973461933

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 432

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism, interbelic

 

Opinii editoriale

"Studiul Martei Petreu ne reaminteste, daca mai e nevoie, iar eu cred ca este, ca asa-zisa perioada de aur a culturii romane a coincis cu optiunile politice nefericite ale celor ce-o slefuiau. Cred ca volumul Cioran sau un trecut deocheat e un bun aide-memoire pentru momentele cind simtim nevoia sa ne batem prea tare cu pumnii in piept si sa ne laudam zgomotos cu valorile nationale. Am remarcat preferinta autoarei pentru sursele bibliografice romanesti privitoare la raporturile dintre intelectuali si Garda de Fier. Abordarea unor probleme atit de spinoase, aproape exclusiv din propriul pridvor, confera pe alocuri efortului de documentare un aer parohial. Fara indoiala, ramine laudabila mentinerea unei perspective echilibrate de la inceput pina la sfirsit."

24 mai 2011, Orizont nr. 5 - Alexandru Budac

"Ca filosof liric, Cioran imi place. Asa ca am scris texte – frumoase, imi place sa cred – despre sursele lui filosofice, despre felul cum l-a conectat boala la revelatia mistica, despre relatia lui, de mistic refuzat, cu Dumnezeu... Cioran este un autor pe care il iubesc. El incarneaza greul de a fi om. Greul pamintului. Cind am scris cartea mea despre trecutul politic al lui Cioran, mi-am imaginat ca fac un mare serviciu culturii noastre – caci pun o problema delicata, o descriu, o documentez, cum se zice, iar apoi o rezolv, fireste dupa puterile mele. (…) Practic, Cioran sau un trecut deocheat este ca o operatie chirurgicala, garantind, prin precisa delimitare in timp si in texte a teritoriului legionar-bolsevic al lui Cioran, puritatea filosofica a restului operei cioraniene."

Marta Petreu în interviu cu Elena Vlădăreanu, 23 aprilie 2011, Suplimentul de cultură, nr. 311 - Marta Petreu

"Cine a citit corespondenta cioraniana isi aminteste ca despre trecutul deocheat vorbea, retrospectiv, insusi metecul din Paris. El nu ignora ambiguitatea cuvintului polisemic ce amintea si de caracterul nefrecventabil al acelui trecut, si de faptul ca el devenise astfel in virtutea unui „deochi“, a farmecelor, a unei meniri magice, capabile sa transforme binele in rau si bunele intentii in dezastre. Prin asemenea fante, cartea despre tineretea zbuciumata a lui Cioran scrisa de Marta Petreu poate fi interpretata si ca o scriere-avertisment ce isi depaseste mizele declarate, inscriindu-se in seria destul de putinelor carti-manifest ale culturii noastre. Ea pledeaza pentru rationalitate, luciditate si responsabilitate, pentru asumarea riscului de a spune lucruri neplacute."

15 aprilie 2011, Observator cultural, nr. 571 - Ovidiu Pecican

"Demers de pionierat la sfirsitul anilor ‘90, cind asemenea devoalari ale „idolilor culturali“ interbelici erau inca riscante – chiar si dupa aparitia studiilor lui Z. Ornea sau a Jurnalului lui Mihail Sebastian –, investigarea textelor extremiste cioraniene, de la articolele despre Hitler, Legiune si Capitan pina la fulminanta Schimbarea la fata a Romaniei, isi pastreaza intacta prospetimea contondenta. Un trecut deocheat… nu intra in logica avocateasca a pledoariilor pro- sau contra, ci mai curind intr-o logica terapeutica, vizind cauterizarea „chirurgicala“ a zonelor maligne, de apologie a dictaturii menite sa puna „tara la teasc“.
Inovatoare si indrazneanta, vadind curaj al ideilor si un spirit cioranian pe care-l ilustreaza si rascumpara, Cioran sau un trecut deocheat ramine un reper in exegeza despre tineretea extremista a unui spirit anarhic ce continua sa „faca valuri“, iata, si postum, la centenar..."

14 iunie 2011, Revista 22 - Paul Cernat

"Am avut naivitatea, cind mi-am scris cartile, sa cred ca fac un serviciu culturii romane in intregul ei. Stiam ca dupa caderea comunismului vom fi obligati sa evaluam si trecutul de dreapta, nu numai pe acela de stinga. Am crezut si cred si acum ca exista destule forte intelectuale in Romania pentru a putea face o evaluare corecta si a ideologiei totalitare de dreapta, si a celei de stinga. Ma tem ca nu am fost inteleasa si ca tablourile istorice si ideologice pe care le-am propus eu au fost adesea trivializate de comentatori.
Cinstit vorbind, eu i-am facut lui Cioran un enorm serviciu: am pus problema frontal, l-am acuzat cit de mult mi-au permis textele, l-am scuzat cit de mult mi-au permis textele. Si mi-am pus mina in foc pentru restul operei lui, ca nu este contaminata de legionarism, hitlerism sau, generic vorbind, de totalitarism. Discutia amanuntita asupra lui era inevitabila in Occident – asa ca mi s-a parut frumos sa pregatesc din vreme contributia romaneasca la dezbatere."

Marta Petreu în interviu cu Iulian Boldea, 13 iulie 2012, România literară, nr. 28 - Marta Petreu

"Marta Petreu are dreptate sa constate ca tinarul Cioran, autorul Schimbarii la fata a Romaniei rastoarna raportul dintre cauze si efecte atunci cind spune ca „Deficientele actuale ale poporului roman nu sint produsul «istoriei» sale; ci istoria aceasta este produsul unor deficiente psihologice structurale”, rezolvind chestiunea in cheie herderiano-spengleriana (prin recursul la Volksgeist). Dincolo insa de situarea in raspar fata de Blagain raport cu descifrarea enigmei tacerii de o mie de ani a romanilor, si in raspar cu optimismul – implicit – rebrenian, Cioran ramine cantonat in aceeasi viziune asupra trecutului, alimentata subteran de vituperarile profetului Ieremia."

1-15 iulie 2011, Tribuna, nr. 212 - Ovidiu Pecican
Marta Petreu
Marta Petreu
Autor

Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literară „Echino...

vezi autor