TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrisori către fiul meu HU-GAL-SCRCFM-08-N-001
Scrisori către fiul meu
Vezi
galerie

Scrisori către fiul meu

de Gabriel Liiceanu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Gabriel Liiceanu la Humanitas

Id: #202800

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

O nouă carte a lui Gabriel Liiceanu pe firul confesiv al Uşii interzise (40 000 de exemplare vândute)

Un tată îi scrie, înaintea unei operaţii dificile, fiului său. Expeditorul e în America, iar destinatarul, în Japonia. După operaţie, scrisorile continuă să se înlănţuie. Se agaţă mai întâi „ca iedera“ de orice le iese în cale, apoi, după întoarcerea acasă a tatălui, devin confesiuni pe cele mai delicate subiecte: cum e cu „celălalt sex“, ce căutăm într-o lume în care părem destinaţi fericirii?
Protagonista scrisorilor este mai întâi inima, în toate ipostazele ei: inima de tată, inima de îndrăgostit, inima de discipol, cea de fiu, cea de om obişnuit, plin de griji, şi chiar inima-inimă, personajul-vedetă al anatomiei noastre, care se poate îmbolnăvii.

O întreagă geografie afectivă, creată după capriciile memoriei, se ascunde în plicul încăpător al acestei cărţi: scene americane, scene din Heidelberg, un dans cu urmări nebănuite, scene din casa copilăriei, adresa mitică „Dr. Lister 69“, flash-uri din anii '50 şi fleacurile vieţii de zi cu zi. Dar şi gândurile abstracte, sistematizate, care se datorează „riscului de a avea un tată filozof“.
Din cele şaisprezece scrisori se conturează o viaţă şi un cod. Sub protecţia distanţei şi-a convenţiei epistolare, Gabriel Liiceanu găseşte prilejul să fie sincer, vulnerabil de sincer uneori, să-şi amintească, să povestească, să cadă pe gânduri, să se lase întrebat şi să ne răspundă. Pentru că, acceptând pactul propus de autor, fiecare cititor se transformă în „fiul“ din titlu.

„Dragul meu, când, în urmă cu mai bine de un an, ţi-am scris prima scrisoare din sejurul meu american, nu ştiam dacă vor mai urma şi altele. Totul a început modest, cu o călătorie şi o poveste «chirurgicală» a inimii mele. Dar, odată călătoria încheiată, povestea nu s-a mai putut opri şi a devenit, amplificându-se, o poveste de inimă pur şi simplu. Pe măsură ce se năştea, «aerul» ei era tot mai greu de definit. Tot timpul căutam «ceva» – fără să pot spune ce anume (un gând decisiv? un pericol pe care voiam să ţi-l semnalez? mirajul unei vârste?) – ceva pe care ţineam morţiş să ţi-l las după ce l-aş fi găsit cotrobăind prin cotloanele vieţii mele. Pe urmă, tot scriind, am descoperit că sunt atâtea lucruri pe care aş fi vrut să ţi le spun şi atâtea la care îmi cereai imperios un răspuns...“ (Gabriel Liiceanu)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gabriel Liiceanu

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-50-2367-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

 

Opinii editoriale

„Cunoscutul filosof povesteşte o parte din întâmplările din «anii de ucenicie» petrecuţi alături de maestrul său, filosoful Constantin Noica, dar răscoleş te şi amintiri mai vechi, «livrându-se total, aproape fără instinct de conservare, gata să fie sfârtecat de curiozitatea noastră sălbatică», aşa cum apreciază criticul literar Dan C. Mihăilescu.”

Evenimentul zilei, 22 noiembrie 2008 - Doinel Tronaru

„Liiceanu, dincolo de toate injuriile și insanitățile la care a fost supus, vrea să fie scriitor și nimeni nu-l poate obliga să nu scrie ce vrea, și chiar dacă așteptările au fost de altă natură, lucrurile trebuie luate așa cum sunt și nu cum am vrea noi / ar vrea alții) după pofta inimii lui.”

Ziua, 3 dec. 2008 - Bedros Horasangian

„Cu Scrisori către fiul meu Gabriel Liiceanu revine la stilul epistolar. Paradoxal, deşi «clasica», structura epistolară oferă mai multe libertăţi decat constrângeri. O constrângere ar fi ca trebuie să-ţi alegi cu grija «andrisantul»: trebuie să fie unul căruia să i te poţi mărturisi în voie şi care, de la distanţă, să-ţi dăruiască nu numai încrederea lui necondiţionată, ci şi să te - cum să zic? - «fertilizeze» estetic în propria-ţi sinceritate.”

Ziua, 23 decembrie 2008 - Ioan Groşan

„«Le coeur a ses raisons, que la raison ne connaît point». Faimoasa cugetare a lui Pascal dobândeşte valenţe inedite, prin apariţia volumului Scrisori către fiul meu, de Gabriel Liiceanu. Cartea filosofului român este o succesiune de confesiuni ale inimii, întâmplări ieşite la lumină din cotloanele sufletului şi ale memoriei, într-un moment de cumpănă existenţială: iminenţa unei operaţii pe cord, cu toate riscurile de rigoare.”

România Literară, nr. 50, 19 decembrie 2008 - Tudorel Urianu

„Gabriel Liiceanu are talentul, spiritul de observație și farmecul scriitorului capabil să transmită emoția «trăitelor» proprii în scene vii, cu personaje, decoruri și atmosfera pe care le vezi că într-un cineverite și cărora le extrage apoi semnificațiile. Așa sunt multe secvențe din scrisorile grupate sub titlul «American Story», evocarea apartamentului părintesc din Cotroceni și a mamei ce a făcut din el «un adăpost al istoriei», cu prețul sacrificiului de sine, căci i-a fost dat să trăiască vremuri urâte.”

Formula As, ianuarie 2009 - Adriana Bittel
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Autor

Gabriel Liiceanu este unul dintre cei mai importanţi autori de „literatură perso...

vezi autor