TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrisori 1925-1975 și alte documente HU-HAM-SC1IAD-17-N-001
Vezi
galerie

Scrisori 1925-1975 și alte documente

de Martin Heidegger, Hannah Arendt

Id: #249306

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

În filozofia sa, care s-a impus printr-o terminologie cu totul originală şi prin crearea unor concepte mereu inedite, Martin Heidegger a omis constant şi în mod intenţionat cuvântul „iubire” – deşi discursul său filozofic avea ca principal obiect, mai cu seamă în perioada de tinereţe, „fiinţa umană” (Dasein) şi tot ce ţine de ea.


În scrisorile către Hannah Arendt, publicate în volumul de faţă, acest cuvânt intră în prim-plan şi este rostit cu toată tăria, dezvăluind „prea-omenescul” impetuos al filozofului. Iubirea devine dintr-odată mai mult decât un simplu cuvânt, devine o forţă „daimonică”, incontrolabilul însuşi. „Daimonicul m-a izbit din plin”, spune Heidegger într-una dintre primele sale scrisori, la câteva zile după ce are loc prima întâlnire cu Hannah.


Şi totuşi, chiar aici, în aceste epistole înflăcărate de iubire, sunt reluate şi puse tot mai direct marile întrebări filozofice despre om şi despre jocul periculos pe care acesta încearcă, de fiecare dată, să-l joace cu istoria. Textele de faţă dau mărturie despre istoria unei iubiri strâns legate de istoria secolului XX, din inima căruia, cu tot patosul său interogativ – şi lăsând deoparte orice „cod filozofic” –, Martin Heidegger se întreabă: „Oare prin ce iaduri trebuie să mai treacă omul până să înţeleagă că nu el se face pe sine?”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Martin Heidegger, Hannah Arendt

Editor: Ursula Ludz

Traducător: Cătălin Cioabă, Catrinel Pleșu

Data apariției: iunie 2017

ISBN: 978-973-50-5637-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 504

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: iubire

 

Din blogul Cartepedia

Cristina Seciu Cristina Seciu

,,În ziua de azi a scrie de mână şi a trimite o scrisoare sunt considerate obiceiuri de modă veche. O scrisoare e un document personal, în care până şi ştersăturile sau tăieturile au farmecul lor. Un te......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Filozofia are, aşadar, voie să pătrundă într-un discurs amoros şi să contribuie la alcătuirea lui (pasaje întregi din declaraţiile făcute «domnişoarei Arendt» sunt scrise în cel mai crâncen «cod heideggerian»), în vreme ce amorul dă rău într-un discurs filozofic şi trebuie, în consecinţă, ignorat. Dar de ce?“

Gabriel Liiceanu
Martin Heidegger
Martin Heidegger
Autor

Martin Heiddeger (1889–1976) este unul dintre cei mai importanţi filozofi ai sec...

vezi autor
Hannah Arendt
Hannah Arendt
Autor

Hannah Arendt s-a născut la Hanovra în 14 octombrie 1906. În 1924 s-a înscris la...

vezi autor
Cătălin Cioabă
Cătălin Cioabă
Traducător

Cătălin Cioabă (n. 1970) este cercetător postdoctoral la Universitatea din Bucur...

vezi autor