TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Născut în ’02
Vezi
galerie

Născut în ’02

de Saşa Pană

Titlu apărut în colecția Anansi Ego, Anansi. World Fiction la Pandora M

Id: #376264

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

AMINTIRI? EVOCĂRI? MEMORII? În primul rînd, amintiri

Amintiri dintr-o viață dublă, triplă, cvadruplă: de scriitor, de medic, de militar «de carieră» și de luptător social... Memoria mea e bună. Un proverb rusesc (citat de Ilya Ehrenburg în primele pagini ale amintirilor sale) spune: «Viața e grea pentru cine își amintește totul». Sînt dintre aceștia. Mai sînt colecționar, aproape maniac. Nici o carte poștală, scrisoare sau bilețel primite începînd de prin 1919 nu am aruncat...


Nascut în ’02 nu va fi doar cartea unei vieți, ci totodată, și mai ales, a unei epoci. Decenii am ținut un jurnal în care am consemnat evenimentele la care participam zi de zi. Dar și altele pe plan european, mondial, cînd era cazul. Poate, cîndva, acele caiete vor interesa ca atare, ca materie primă. Deocamdată ele vor fi un adjuvant al memoriei..."

În acel an al primului meu scîncet — mama avea 19 ani; tata, 31 — în țara guverna Dimitrie Sturdza, omul cu degetul magnetic, deci național liberal. Se împlineau 100 de ani de la nașterea lui Ion Heliade. La Metz se experimenta o nouă pușcă automată cu 300 de lovituri pe minut, deci cu efectul a 40 de trăgători. La Național se reprezenta Cîinii, piesa acelui om iute, cu chipul în lama de iatagan și mult prețuit în acea vreme, Haralamb G. Lecca — cu marele Nottara protagonist. La Facultatea de litere se inaugura cursul de Istoria literaturii italiene. Un delapidator, Manolescu, a fugit peste graniță cu 74 000 de lei."

extinde
 

Detalii produs

Autor: Saşa Pană

Data apariției: august 2021

ISBN: 9786069783955

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 832

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Pandora M

 

Opinii editoriale

Cea mai substanțială istorie a avangardei autohtone scrisă de un insider.

Paul Cernat
Saşa Pană
Saşa Pană
Autor

Sașa Pană (Alexandru Binder, 8 august 1902, București – 22 august 1981, Bucureșt...

vezi autor