TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
București HU-PAM-BUCURE-15-N-001
Vezi
galerie

București

de Paul Morand

Titlu apărut în colecția Memorii | Jurnale, Seria Vintage. Humanitas la Humanitas

Id: #214967

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cartea care ne-a așezat pe harta destinațiilor turistice. 80 de ani de la apariție

 

Până la Paul Morand, scrierile despre Bucureşti erau mai degrabă simple dări de seamă, importante pentru cercetători români, dar lipsite de ecou în rândul publicului din alte ţări. Odată cu el însă, capitala României, cu umbrele ei istorice şi cu prezentul ei pitoresc, cu contrastele ei şi cu farmecul ei nespus, intră în atenţia unui autor capabil s-o facă cunoscută lumii întregi. Şi asta pentru că impenitentul călător care a fost Paul Morand, autor a nenumărate cărţi de călătorie în locuri exotice de pe întreg globul, e mai presus de orice un mare scriitor, care ştie să privească şi mai ales să înţeleagă, să coboare de la vasta panoramă la amănuntul plin de viaţă. Ca atare, observaţiile sale despre frumuseţea şi deopotrivă despre „urâtul“ locului sunt atât de acute, încât chiar şi astăzi cititorul are sentimentul că-l însoţeşte în călătoria sa prin timpul şi spaţiul Bucureştilor. O prospeţime care nu e străină, desigur, de minunata limbă în care Paul Morand îşi exprimă elogiile sau decepţiile, exclamaţiile admirative sau ironice.


La 80 de ani de la întâia apariţie, Humanitas oferă Bucureşti într-o traducere pe măsură, semnată de Emanoil Marcu, şi cu imagini de epocă ce urmăresc meandrele scrisului lui Paul Morand.

 

„Chiar dacă Bucureştiul nu e România, cum repetă românii care caută şi găsesc în viaţa rustică şi arta ţărănească izvorul unic al geniului moldo-valah, oraşul e totuşi un minunat amestec de neamuri, chipuri, moravuri şi aventuri. Jobene şi căciuli scite de caracul, maşini americane şi căruţe ostrogote defilează aici cu voioşie.“

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul Morand

Traducător: Emanoil Marcu

Data apariției: iulie 2015

Titlu original: Bucarest

ISBN: 978-973-50-4829-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: București, Cultură

 

Opinii editoriale

„Morand e unul din rarii scriitori nesomnambuli sau nehipnotizaţi de acest secol care a cunoscut totuşi destui adormiţi şi halucinaţi... Uneori, el pare să scrie un pic la nimereală, e un suprarealist sec. Totul la el e mişcare, racursiu, este un înfipt surprinzător şi sigur pe el... La Morand frapeazã extrema economie de mijloace, bruscheţea ritmului, corespunzând perfect epocii de după Primul Război Mondial... Pentru mine este, evident, cel mai bun scriitor după Proust şi Céline.”

Philippe Sollers
Paul Morand
Paul Morand
Autor

Diplomatul Paul Morand (1888–1976) a fost un scriitor de succes în perioada inte...

vezi autor