TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Din Calidor RE-PAG-DIN00C-15-N-001
Din Calidor
Vezi
galerie

Din Calidor

de Paul Goma

Titlu apărut în colecția Goma 80 la Ratio et Revelatio

Id: #242522

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Aşadar, mă mereu întorc. Cu totul. Mă mut – în timp, în spaţiu – în copilărie (fericită – niciodată nu voi îndestul pleonastiza); în Basarabia mea cea rainică.

Mă întorc în calidor, zăbovesc prin curte, dau tîrcoale, raite, ocoluri casei, precum tata, în clipe de sfîrtecătoare cumpănă…

Ceea ce se lasă, aşa cum am lăsat eu, Mana mea, la vîrsta de opt ani şi jumătate, nu se mai poate re-găsi în realitate. Ci doar în re-realitate. Nimic nu se repară, totul se face din nou – pe aceeaşi temă.

Dau târcoale, zăbovesc, mă scarpin în cap, mă alint în banalităţi – poate-poate nu mai plec deloc; poate-poate opresc timpul (şi locul), sar-peste, ori nu mai ajung la acel martie 1944. Iar dacă nu, şi nu, şi nu (nicicacum şi nicicacum), atunci poate că primesc buletin de Mana, să mă pot (re)stabili definitiv, acolo-atunci; să fiu fermecat (sau blestemat) să nu mă mai pot întoarce în Paris şi în bătrîneţe.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul Goma

Ediţie îngrijită de: Flori Bălănescu

Data apariției: decembrie 2015

ISBN: 978-606-8680-32-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Ratio et Revelatio

Teme: copilărie

 

Opinii editoriale

„Din punctul meu de vedere, supremaţia valorică este deţinută de micul roman autobiografic Din calidor, în care se pot pune mari speranţe de durabilitate. Destinul dramatic al unui basarabean e transpus aici cu sensibilitate şi fineţe analitică; naraţiunea dă, în acelaşi timp, o idee, memorabil transpusă epic, despre soarta istorică nefastă a unei provincii româneşti. E o carte importantă din care ar merita să fie reproduse fragmente în manualele de literatură, dacă nu chiar să figureze în întregul ei (cum e mai firesc) în bibliografia obligatorie a studiului literaturii române la toate nivelele (gimnaziu, liceu, universitate). … Pentru oricine ar vrea să înţeleagă în profunzime realitatea situaţiei disperate a Basarabiei (de acum şi de altădată) această carte este esenţială”.

Ion Simuț
Paul Goma
Paul Goma
Autor

Exilat la Paris de peste douăzeci şi cinci de ani, Paul Goma (n. 1935, Basarabia...

vezi autor
Flori Bălănescu
Flori Bălănescu
Ediţie îngrijită de

FLORI BĂLĂNESCU (n. 31 martie 1969) este absolventă a Facultății de Istorie, Uni...

vezi autor