TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică (Vol. 1) 978-973-50-4357-5
Vezi
galerie

Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică (Vol. 1)

de Radu Mărculescu

Titlu apărut în colecția Memorii | Jurnale la Humanitas

Id: #201410

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul Magazin istoric 2000 pentru cea mai bună carte de istorie

 

„De-a lungul [precedentului deceniu] ne-au fost puse la dispoziţie mărturiile prin care vom putea reconstitui, când va sosi vremea aducerii-aminte, jumătatea de secol ce pare a ne fi desfigurat pe fiecare în parte și pe toți împreună. Rămăseseră însă zone de umbră stăruitoare. Una dintre ele este redată acum istoriei cu o mărturie de o valoare indiscutabilă… prin calitatea nu doar umană, ci și intelectuală [a autorului]… Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică… reprezintă, după știința noastră, primul document de o atare amploare asupra soldaților și ofițerilor români prizonieri de război în Uniunea Sovietică.

…Pe lângă talent (deoarece are și talent literar), ținută, demnitate, curaj… Radu Mărculescu are și o memorie stăpână pe timp. Grație ei, zeci și zeci de nume pierdute în anonimat redevin acum ceea ce au fost: personaje istorice.”MONICA LOVINESCU (România literară, 11 aprilie 2001)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Radu Mărculescu

Data apariției: decembrie 2023

ISBN: 978-973-50-4357-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 672

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: Al Doilea Război Mondial, comunism, război

 

Opinii editoriale

„O carte care m-a zguduit profund.”

MIRCEA CARP (Memoria nr. 57, 2006)

„Aş putea spune că trăiesc două vieţi paralele, una diurnă, de libertate, şi una nocturnă, de robie. Astfel, după coborârea cortinei peste spectacolul zilei, îmi trag pe mine mantaua de prizonier sau zeghea vărgată de deţinut şi cobor pe scara interioară a visului în micul meu infern concentraţionar. Undeva, în opera lui Mircea Eliade, am citit despre un împărat care visase că era fluture. Deşteptându-se, n-a mai ştiut ce este el cu adevărat: un om care a visat că este fluture, sau un fluture care a visat că e om? Cam aceasta ar fi şi dilema mea: Sunt eu un om liber care a visat că este deţinut, sau un deţinut care a visat că este om liber?”

RADU MĂRCULESCU, „Capitol pilot“
Radu Mărculescu
Radu Mărculescu
Autor

Radu Mărculescu (1915–2011) a urmat liceul Spiru Haret din Bucureşti, în a cărui...

vezi autor