TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Fără speranță. Speranță abandonată PO-NAM-FR0SSA-20-N-001
Fără speranță. Speranță abandonată
Vezi
galerie

Fără speranță. Speranță abandonată

de Nadejda Mandelştam

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #312854

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Memoriile Nadejdei Mandelștam, cuprinse în volumele Fără speranță și Speranță abandonată, reprezintă una dintre cele mai impresionante mărturii despre viața în Uniunea Sovietică în timpul terorii staliniste. Dacă prima parte a extraordinarelor memorii ale Nadejdei Mandelștam, Fără speranță, prezintă ultimii patru ani de viață ai lui Osip Mandelștam, cele două arestări, exilul și moartea, precum și destinul postum pe care soția lui și-a propus să-l aducă la cunoștința posterității, cartea a doua – Speranță abandonată –, operă cu totul independentă, în care autoarea își rememorează existența din momentul întâlnirii cu Mandelștam, la 1 mai 1919, relatează despre viața lor în deceniul al treilea și începutul celui de-al patrulea, despre prieteni și ambianța literară: acmeiștii, Hlebnikov, Pasternak, Țvetaeva și, îndeosebi, Ahmatova, a cărei prezență nu a fost decât episodică în primul volum. Încercare de a înțelege epoca, de a-i sesiza principalele valori spirituale, analiza Nadejdei Mandelștam, uneori foarte personală și pătimașă, produce o impresie profundă, zguduitoare, constituindu-se totodată într-o originală istorie a literaturii ruse din prima jumătate a secolului XX.

„Apoi, m-am întrebat adesea dacă trebuie să urli când ești lovit și călcat în picioare. N-ar fi oare mai bine să înțepenești într-o semeție drăcească și să răspunzi călăilor printr-o tăcere plină de dispreț? Și am hotărât că trebuie să urli. În acest urlet sfâșietor, care nu se știe de unde răsună în celulele închise ermetic, aproape izolate acustic, sunt concentrate cele din urmă rămășițe ale demnității umane și ale încrederii în viață. Prin urlet, omul își apără dreptul la viață, trimite o veste oamenilor din libertate, cere ajutor și împotrivire. Dacă nu ți-a mai rămas nimic altceva, trebuie să urli. Tăcerea este o adevărată crimă împotriva neamului omenesc.” - Nadejda Mandelștam

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nadejda Mandelştam

Traducător: Nicolae Iliescu

Data apariției: mai 2020

ISBN: 978-973-468-039-9

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 1088

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Din blogul Cartepedia

Cristina Seciu Cristina Seciu

,,După cele 10 cărţi de literatură, 10 autobiografii ale unor femei remarcabile. De la experienţa de război a unei femei anonime din Berlin până la autobiografia legendei jazz-ului Billie Holliday. I......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Nici o carte despre Rusia pe care am citit-o recent nu mi-a oferit o perspectivă atât de emoționantă și devastatoare ca perspectiva asupra iadului care a devenit Rusia în vremea lui Stalin din această extraordinară lucrare dedicată poetului Mandelștam de devotata lui soție.”

Harrison E. Salisbury

„Nimic din ce-am putea spune n-ar reda sau afecta geniul acestei cărți. A emite judecăți asupra ei reprezintă aproape o insolență – chiar și judecăți menite să o ridice în slăvi sau să-i aducă un omagiu.”

George Steiner
Nadejda Mandelştam
Nadejda Mandelştam
Autor

Nadejda Mandelștam, „evreică ortodoxă la cea de-a treia generație”, după cum dec...

vezi autor