TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cum am trecut prin comunism HU-LUB-CATPCP-18-N-001
Vezi
galerie

Cum am trecut prin comunism

de Lucian Boia

Titlu apărut în colecția Seria de autor Lucian Boia la Humanitas

Id: #253956

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Primul sfert de veac
 

Descriere produs

„Eram în ultimul an de facultate, când m-a chemat la partid Iorgu Stoian, profesor de epigrafie, având pe atunci și mai ştiu eu ce funcţie în biroul de partid. Mi-a spus că e cazul să-mi fac autocritica. Eram foarte slab, aproape nul, la autocritică. Ce noimă are să spui că nu eşti de acord cu tine însuţi? Critica şi autocritica ţineau însă de ritualul de partid şi alcătuiau împreună o strategie bine gândită şi eficientă de devalorizare a individului, supus tirului celorlalţi şi obligat – culmea! – să-şi dea el însuşi lovitura de graţie, după modelul proceselor staliniste.


Ce era să răspund? I-am zis că, sigur, îmi voi face autocritica. Şi mi-am făcut-o în felul meu… spre supărarea lui Iorgu Stoian, care a ţinut să-mi spună că nu aşa ne-a fost vorba. Totuşi, în ciuda insuficienţelor mele, partidul mă dorea! Şedinţa organizaţiei de partid la care s-a votat primirea mea s-a transformat într-un exerciţiu de acuzaţii de o neînchipuită duritate, de parcă s-ar fi urmărit nu primirea, ci excluderea, chiar înainte de a fi primit.
Voiam să am o carieră universitară, care depindea în bună măsură de atitudinea mea politică. În realitate, totul avea să fie infinit mai complicat. Ca să mă împlinesc, trebuia să cadă mai întâi comunismul, şi asta nu ţinea deloc de mine, ci de jocurile imprevizibile ale istoriei.”

Lucian Boia


Cu fotografii din arhiva autorului

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Boia

Data apariției: mai 2018

ISBN: 978-973-50-6070-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 184

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, totalitarism

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Probabil că toată lumea s-a obișnuit ca istoricul și eseistul Lucian Boia să revină în preajma unuia dintre târgurile mari de carte din capitală cu un volum nou pe piață. O dată sau de două ori pe an,......“

citește mai mult
Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Lucian Boia continuă publicarea memoriilor sale cu un nou capitol, de data asta ceva mai important în privința formării sale profesionale, cuprinzând anii facultății, angajării la universitate, confer......“

citește mai mult
Lucian Boia
Lucian Boia
Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultate...

vezi autor