TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jurnalul fericirii 978-973-46-2737-0
Jurnalul fericirii
Vezi
galerie

Jurnalul fericirii

de Nicolae Steinhardt

Titlu apărut în colecția Seria de autor N. Steinhardt la Polirom

Id: #207917

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Manuscrisul de la Rohia
 

Descriere produs

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea Monahului Nicolae Delarohia (29 iulie 2012), Polirom editează o variantă inedită a Jurnalului fericirii, după manuscrisul aflat la Mânăstirea „Sfânta Ana”, Rohia.

 

În vara anului 2002, în arhivele Mânăstirii „Sf. Ana” Rohia a fost descoperită o dactilogramă – din păcate, incompletă – conținând o variantă a Jurnalului fericirii. Prima întrebare care s-a pus a fost: era vorba de varianta a doua a Jurnalului fericirii sau de o a treia variantă, rezultată din dorința autorului de unificare a primelor două? Un singur lucru era cert: această variantă era diferită de cea publicată în 1991 la Editura Dacia (și reluata apoi în alte opt ediții).


Jurnalul fericirii a avut un destin dramatic înainte de 1989. Scris între anii 1969 și 1971, a fost confiscat de Securitate pe 14 decembrie 1972, dar în 1975 i-a fost restituit autorului, în urma unui memoriu. Între timp însă Steinhardt rescrisese din memorie Jurnalul. Ulterior, el a trimis copii ale celor două variante mai multor prieteni, inclusiv Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca. Acestora le-a mărturisit și că intenționa să unifice cele două variante – acesta fiind cel mai puternic argument în sprijinul ideii că dactilograma de la Rohia reprezintă varianta-sinteză a primelor două.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nicolae Steinhardt

Ediţie îngrijită de: George Ardeleanu

Data apariției: 2012

ISBN: 978-973-46-2737-0

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 576

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,N. Steinhard a fost fără doar și poate unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului XX. Opera sa antumă însumează eseuri literare și religioase, tratate de drept, traduceri din lite......“

citește mai mult
Roxana Covaliu Roxana Covaliu

,,S-au scris pe lumea asta o mulțime de cărți extraordinare, importante, edificatoare, deschizătoare de drumuri și de minți. Ele sunt atât de multe și atât de diverse încât e aproape imposibil să le......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

Care ar fi, pe scurt, diferențele dintre această variantă inedită a Jurnalului fericirii și varianta publicată? În primul rând, o altă ordonare a blocurilor textuale. Jurnalul fericirii, fiind scris apres coup, «bulversând» cronologia, lasă posibilitatea unor astfel de reordonări, recombinări, dislocări, inversări, redistribuiri, repoziționări, extensii, contrageri etc. Un joc textual flexibil, de tip puzzle (sau, mai degrabă, de tip Rubik), aproape joycean, care este totodată și un joc al rememorării. În al doilea rând, o rescriere, o reformulare a pasajelor comune ori comparabile. Nu în ultimul rând, prezența unor fragmente inexistente în prima variantă, deci cu adevarat inedite...” 

George Ardeleanu
Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt
Autor

N. Steinhardt se naște la București pe 29 iulie 1912. Își face debutul publicist...

vezi autor