TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jurnal de război. Misiune în România HU-MAF-JDRMNR-16-N-001
Vezi
galerie

Jurnal de război. Misiune în România

de Marcel Fontaine

Titlu apărut în colecția Memorii | Jurnale, Seria Vintage. Humanitas la Humanitas

Id: #246866

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Noiembrie 1916–aprilie 1918
 

Descriere produs

„La două săptămâni după dezastrul de la Turtucaia, autoritățile române au făcut primele demersuri pentru trimiterea în țară a unei misiuni militare de către guvernul francez; în fruntea Misiunii a fost desemnat generalul Berthelot. Cu ajutorul câtorva sute de ofițeri, subofițeri și soldați specialiști francezi, de la aviatori și medici până la mitraliori și artileriști, o armatã distrusã se va transforma într-o forță capabilă să obțină singura victorie a Antantei împotriva Puterilor Centrale din anul 1917.


Printre cei care au contribuit la miraculoasa renaștere a armatei române se află și căpitanul Marcel Fontaine. Pe frontul românesc, dezvoltă o anume afinitate – care-și va pune amprenta pe destinul său ulterior – pentru camarazii alături de care trebuie să lupte, precum și pentru țăranii alături de care viețuiește. Este martorul mizeriei în care se zbat cei refugiați într-o Moldovă suprapopulată și înfometată, plină de trupe rusești. Depune mari eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor igienice, dar se lovește de o teribilă inerție. Și atunci își dă seama că nu poate avea autoritate asupra subordonaţilor decât fiindu-le el însuși un model.


Nici o fărâmă de fals eroism în însemnările de război ale ofițerului francez. Ne aflăm în fața unui jurnal al lungii și chinuitoarei așteptări, al monotoniei și al automatismelor dezvoltate în spatele frontului, dar și al ororilor războiului cărora le cad victime oameni cu chipuri și nume. Este o realitate pe care manualele noastre, în goana lor după eroi, au preferat s-o ignore. Din nefericire.” (Daniel Cain)

 

Fotografia de pe copertă: Pe front, la Mărășești (din arhiva autorului).

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marcel Fontaine

Traducător: Micaela Ghiţescu

Data apariției: noiembrie 2016

ISBN: 978-973-50-5431-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 444

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: război

 

Din blogul Cartepedia

Cristina Seciu Cristina Seciu

,,Fiecare dintre milioanele de oameni implicați în război a avut un nume, o poveste, o viață. Pe unii dintre ei îi putem cunoaşte din jurnalele păstrate în timpul războiului sau din memoriile scrise du......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Din spectacolul acelei mizerii şi al instinctivei solidarităţi dintre acei amărâți a ţâşnit brusc în mine o profundă simpatie pentru poporul român, pe care am păstrat-o neștirbită de atunci.”

Marcel Fontaine

„Un om complex, un jurnal complex, dar o iubire simplă faţă de România.”

Alain Legoux
Marcel Fontaine
Marcel Fontaine
Autor

Marcel Fontaine (1888–1973) a fost ofițer în cadrul Misiunii Militare (1916–1918...

vezi autor