TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cenaclul de Luni - 40 978-973-23-3168-2
Cenaclul de Luni - 40
Vezi
galerie

Cenaclul de Luni - 40

Titlu apărut în colecția Cartea de memorii la Cartea Românească 45

33 25 lei
-5% de la 35 lei
În stoc
  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 29.09.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
Adaugă la wishlist

Descriere produs

Descoperă cartea Cenaclul de Luni - 40 de Ion Bogdan Lefter apărută la editura Cartea Românească 45

Citește acum cartea Cenaclul de Luni - 40, apărută la 40 de ani de la înființarea acestuia. Ediția este îngrijită de Ion Bogdan Lefter și Călin Vlasie și face parte din colecția Cartea de memorii.

 

La 40 de ani de la fondarea, pe 3 martie 1977, a Cenaclului de Luni, şi la 33 şi jumătate de la interzicerea sa, în toamna lui 1983, când, la început de an universitar, nu i s-a mai permis să-şi reia şedinţele săptămânale, momentul e potrivit şi pentru aniversare, şi pentru un bilanţ. Cifra în sine impune. „Schimbarea de prefix”, de la 30 şi... la 40 şi..., e o „bornă” semnificativă. Cu atâtea decenii de activitate scriitoricească în spate, o serie întreagă de foşti „lunedişti” au făcut cariere spectaculoase ori măcar meritorii, au publicat multe cărţi, au înnoit mentalităţile şi retoricile poeziei româneşti, în special ale poeziei, contribuind şi la evoluţia prozei, a dramaturgiei, a criticii, grăbind tranziţia literaturii autohtone de la (neo)modernitate la postmodernitate.
Au trecut anii şi deceniile, cu tot felul de peripeţii. A căzut regimul totalitar care tolerase cenaclul până când a simţit că reprezintă un prea mare „pericol” şi l-a interzis. În sfertul de secol şi mai bine de postcomunism scurs şi el între timp, „lunediştii” au continuat să scrie, dar au şi construit instituţii culturale, literare, editoriale, au participat la înnoirea universităţilor, s-au implicat şi în viaţa politică ori mediatică, susţinând energic progresele democratice ale ţării. Au plătit şi un preţ amar: poate uzura tinereţii trăite sub o dictatură, poate eforturile epuizante ale perioadei de după 1989 explică plecarea prematură a prea multor „lunedişti” către o lume mai bună. E vorba – totuşi! – de o grupare literară încă vitală, cu destui reprezentanţi foarte productivi şi care mai au puţintel până la senectute, în orizontul mai larg al primei generaţii literare româneşti postmoderne, la rândul său aflată în plină desfăşurare pe scena culturală contemporană. Bilanţul e – deci – doar unul „de etapă”.

I.B.L. & C.V.

extinde

Detalii produs

Ediţie îngrijită de: Ion Bogdan Lefter, Călin Vlasie

Data apariției: aprilie 2017

ISBN: 978-973-23-3168-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 272

Dimensiuni: 14x20,5 cm

Editura: Cartea Românească 45

Pagini: 272

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

Ion Bogdan Lefter
Ion Bogdan Lefter
ediţie îngrijită de

Poet, critic și istoric literar, eseist. De asemenea, prozator și analist...

vezi autor
Călin Vlasie
Călin Vlasie
ediţie îngrijită de

Poet. De asemenea, eseist, publicist, editor. S-a născut la 21 mai 1953...

vezi autor

Opinia cititorilor