TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Crucile de la Săpânța AL-ROM-CRUDLS-17-N-001
Crucile de la Săpânța
Vezi
galerie

Crucile de la Săpânța

de Roxana Mihalcea

Id: #251226

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Cimitirul Vesel de la Săpânța este renumit pentru imaginea crucilor albastre împodobite cu o multitudine de figuri și motive. În egală măsură, își datorează celebritatea versurilor populare scrijelite pe lemn, care dezvăluie, scurt și cuprinzător, traseul vieții celui răposat. Cimitirul a fost deschis în 1935 și a luat forma pe care o cunoaștem prin talentul lui Stan Ioan Pătraș (1908–1977), al cărui continuator a fost Dumitru Pop Tincu. Cu mult umor și creativitate, amândoi au valorificat spontaneitatea culturii orale care se bazează pe vers și rimă.

Meritul incontestabil al lucrării de față constă în adunarea a câtorva sute de epitafuri lizibile de pe crucile de la Săpânța. Textele autoarei îmbogățesc fiecare capitol cu comentarii aprofundate, accesibile publicului contemporan, mai ales celui din mediul urban, mai puțin familiarizat cu riturile vieții rurale de odinioară. Astfel, versurile funerare de la Săpânța capătă un înțeles dincolo de lumea dispărută pe care o evocă, oferindu-le cititorilor informații prețioase despre viața cotidiană a satului.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Roxana Mihalcea

Data apariției: septembrie 2017

ISBN: 978-606-587-515-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 288

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: All

 

Din blogul Cartepedia

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,Crucile de la Săpânța, cele frumos colorate și inscripționate cu versuri ce par să sfideze moartea, sunt deja celebre în întreaga lume. Ele surprind prin atitudinea ireverențioasă la adresa morții. Pu......“

citește mai mult
Roxana Mihalcea
Roxana Mihalcea
Autor

Roxana Mihalcea a debutat în 2017 cu volumul Umbrela trăirilor mele, iar Crucile...

vezi autor