TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Eminescu și limba sanscrită CD-AMB-EMIILS-21-N-001
Eminescu și limba sanscrită
Vezi
galerie

Eminescu și limba sanscrită

de Amita Bhose

Id: #373219

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Carte tipărită cu sprijinul financiar al Ambasadei Indiei la București

Eminescu și limba sanscrită cuprinde articolele Amitei Bhose având ca obiect "Eminescu și limba sanscritã".

Sunt incluse aici articolele sau fragmentele din interviuri referitoare la preocupãrile pentru sanscritã ale lui Eminescu, în ordinea apariției lor în presa culturalã a vremii sau în volum, între anii 1977 si 1991.

Chiar dacã unele idei vor fi reluate de-a lungul vremii, ele vor dezvãlui noi valențe ale cunoașterii limbii sanscrite de cãtre Eminescu. Iar meritul autoarei este nu numai de a dovedi o "laturã foarte importantã a culturii poetului", dar si de a demonstra cã acesta "a fost primul traducãtor român din limba sanscritã".

Amita Bhose a participat, alãturi de alți specialiști, la editarea științificã a operei lui Eminescu, fiind cooptatã, în 1976 în Colectivul Eminescu, format sub egida Muzeului Literaturii Române.

În aceastã calitate elaboreazã un studiu despre amprentele filozofiei indiene în proza literarã eminescianã, ce va fi inclus în volumul VII al Operelor, editat de editura Academiei în 1977 (studiul a fost publicat anul acesta de editura Cununi de stele, sub titlul Proza literarã a lui Eminescu si gândirea indianã). Tot în aceastã calitate stabilește textul Gramaticii sanscrite mici de Fr. Bopp, (tradusã de poet dupã un volum aparținând Iuliei Hașdeu) și rãmasã în manuscris, însoțindu-l de aparatul critic specific. Transcrierea manuscrisului o face prin transliterarea cuvintelor sanscrite cu ajutorul caracterelor latine și al semnelor diacritice.

Aceastã muncã, depusã pe parcursul a trei ani, a fost valorificatã în volumul XIV al seriei Operelor, apãrut la editura Academiei în 1983. 

Ediția I a apărut în 2010

extinde
 

Detalii produs

Autor: Amita Bhose

Data apariției: mai 2021

ISBN: 978-973-8185-44-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 96

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cununi de Stele

Amita Bhose
Amita Bhose
Autor

Amita Bhose s-a născut în 1933 în Calcutta și s-a stabilit în România din 1971 p...

vezi autor